1
Artykuły

Etapy rozszerzania diety

Rozszerzanie diety to długi proces uczenia się nowych smaków. Żeby niemowlę chętnie i z przyjemnością jadało różne potrawy, musi mieć okazję ich spróbować.

Rozszerzanie diety jako proces


Artykuł na podstawie publikacji Clinical Paediatric Dietetics, wydanie 3 z 2007 r.

 

Gdy maluszek opanuje już sztukę jedzenia stałych pokarmów, jego codzienny jadłospis powinien zawierać produkty z czterech podstawowych grup, co pozwoli zapewnić mu wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Najlepiej, gdyby pożywne menu dziecka pokrywało się z menu pozostałych członków rodziny.

 

Cztery podstawowe grupy pokarmów to:

 

  • Produkty skrobiowe – ziemniaki, ryż, płatki owsiane, makaron i inne produkty zbożowe
  • Mięso, ryby, jaja, gładkie masło orzechowe i potrawy z roślin strączkowych, takich jak soczewica, np. w postaci gulaszów lub past
  • Owoce i warzywa
  • Jogurt pełnotłusty i sery. Mleko pełnotłuste może służyć także do przygotowania potraw.

Kiedy wprowadzać poszczególne pokarmy?

Etap 1: 4 do 6 miesięcy

 

Jako pierwsze pokarmy stałe można niemowlęciu podać dowolne z wymienionych poniżej produktów, lecz większość mam na początku wprowadza do diety maluszka kaszki zbożowe oraz warzywa korzeniowe lub owoce wymieszane z własnym pokarmem lub mlekiem modyfikowanym.

 

Dowolne warzywa

 

Dowolne owoce

 

Dowolne zboża, np. ryż, owies, pszenica i kukurydza

 

Chude, gotowane mięso, drób lub ryba

 

Jajka – gotowane na twardo

 

Nasiona roślin strączkowych, w tym soczewica i ciecierzyca np. w formie gulaszu lub hummusu

 

Orzechy – zmielone lub w postaci masła orzechowego, np. mielone migdały lub gładkie masło z orzeszków ziemnych

 

Naturalny serek twarogowy i jogurt

 

Tarty żółty ser do posypania gorących potraw.

 

Konsystencja

 

Pierwszych kilka pokarmów wprowadź w postaci rzadkiego przecieru. Następnie, gdy dziecko przyzwyczai się do karmienia łyżeczką, zmień konsystencję potraw na gęstszy przecier lub puree.

 

Umiejętności do opanowania:

 

  • Zsuwanie jedzenia z łyżeczki
  • Przesuwanie jedzenia do tylnej części jamy ustnej i przełykanie
  • Radzenie sobie z pokarmami w postaci gęstych przecierów lub puree

Etap 2: 6 do 9 miesięcy

 

W diecie niemowlęcia mogą znaleźć się pokarmy ze wszystkich grup wymienionych powyżej oraz:

 

Wątróbka – najwyżej jedna mała porcja tygodniowo ze względu na wysoką zawartość witaminy A.

 

Konsystencja

 

Potrawy rozgniecione widelcem z miękkimi grudkami oraz kawałki miękkich produktów, które dziecko może samodzielnie trzymać w rączce. Mięso należy nadal podawać w formie zmiksowanej, lub ewentualnie rozgniecionej, jeśli jest bardzo miękkie.

 

Umiejętności do opanowania:

 

  • Przesuwanie grudek pokarmu w jamie ustnej
  • Żucie grudek pokarmu
  • Samodzielne jedzenie za pomocą rączek i palców
  • Picie z kubeczka dla niemowląt
 

Przykłady miękkich produktów, które dziecko może samodzielnie trzymać w rączce

 

Kawałki miękkich owoców, np. mango, melon, banan, miękka dojrzała gruszka, brzoskwinia, papaja i kiwi

 

Ugotowane warzywa w słupkach, np. marchewka, cukinia, ziemniaki i bataty, a także zielony groszek

 

Cząstki gotowanych warzyw, np. różyczki kalafiora lub brokułów

 

Gotowany makaron

 

Skórki chleba lub tostów

 

Kosteczki żółtego sera

 

Pieczone, miękkie warzywa w słupkach, np. ziemniaki i bataty, pasternak, papryka, marchewka, cukinia.

 

Napoje

 

Woda podawana w kubeczku do posiłków. Posiłki powinny kończyć się karmieniem piersią lub mlekiem modyfikowanym, bądź mlecznym deserkiem.

 

Mocno rozcieńczone soki owocowe podawane w kubeczku, wspomagające przyswajanie żelaza z pokarmów wegetariańskich.

Etap 3: 9 do 12 miesięcy

 

W diecie niemowlęcia mogą znaleźć się pokarmy ze wszystkich grup wymienionych powyżej oraz dania przygotowywane dla całej rodziny bez dodatku soli i cukru.

 

Konsystencja

 

Pokarmy siekane lub rozdrobnione, produkty w kawałkach trzymane samodzielnie przez dziecko (na przykład surowe warzywa w słupkach) oraz posiłki spożywane przez całą rodzinę, np. kanapki lub tosty.

 

Umiejętności do opanowania:

 

  • Żucie siekanych lub rozdrobnionych pokarmów
  • Próby samodzielnego jedzenia łyżeczką

Po ukończeniu 12 miesięcy

 

Większość rocznych dzieci może już jeść to samo, co pozostali członkowie rodziny, pod warunkiem, że jest to odpowiednio zbilansowana dieta. Dozwolone są także niektóre produkty niezalecane w okresie niemowlęcym:

 

Miód

 

Produkty konserwowane solą, takie jak bekon i produkty w puszkach z dodatkiem soli

 

Niepasteryzowane miękkie sery

 

Produkty z dodatkiem cukru – należy podawać je wyłącznie w porach posiłków, żeby uniknąć rozwoju próchnicy.

 

Napoje

 

W jadłospisie rocznego dziecka może się już znaleźć pełnotłuste mleko krowie. Mleka o obniżonej zawartości tłuszczu nie należy wprowadzać do diety maluszka przed ukończeniem przez niego dwóch lat życia.

 

Należy pamiętać, że informacje zawarte w artykule mają wyłącznie charakter ogólny i nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Jeśli u Ciebie, członka Twojej rodziny lub Twojego dziecka występują nasilone lub utrzymujące się objawy lub schorzenia, bądź jeśli zachodzi potrzeba zasięgnięcia konkretnej porady lekarskiej, skorzystaj z pomocy medycznej. Philips AVENT nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody wynikające z wykorzystania informacji zamieszczonych na niniejszej witrynie internetowej.

Pobierz aplikację uGrow Philips Avent

Poznaj aplikację uGrow


Pierwsza medyczna aplikacja monitorująca rozwój dziecka. Pomaga zrozumieć zachowania Twojego malucha i zaplanować rytm dnia.