Artykuł na podstawie publikacji Clinical Paediatric Dietetics, wydanie 3 z 2007 r.
Gdy maluszek opanuje już sztukę jedzenia stałych pokarmów, jego codzienny jadłospis powinien zawierać produkty z czterech podstawowych grup, co pozwoli zapewnić mu wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Najlepiej, gdyby pożywne menu dziecka pokrywało się z menu pozostałych członków rodziny.
Cztery podstawowe grupy pokarmów to:
Jako pierwsze pokarmy stałe można niemowlęciu podać dowolne z wymienionych poniżej produktów, lecz większość mam na początku wprowadza do diety maluszka kaszki zbożowe oraz warzywa korzeniowe lub owoce wymieszane z własnym pokarmem lub mlekiem modyfikowanym.
Dowolne owoce
Dowolne zboża, np. ryż, owies, pszenica i kukurydza
Chude, gotowane mięso, drób lub ryba
Jajka – gotowane na twardo
Nasiona roślin strączkowych, w tym soczewica i ciecierzyca np. w formie gulaszu lub hummusu
Orzechy – zmielone lub w postaci masła orzechowego, np. mielone migdały lub gładkie masło z orzeszków ziemnych
Naturalny serek twarogowy i jogurt
Tarty żółty ser do posypania gorących potraw.
Pierwszych kilka pokarmów wprowadź w postaci rzadkiego przecieru. Następnie, gdy dziecko przyzwyczai się do karmienia łyżeczką, zmień konsystencję potraw na gęstszy przecier lub puree.
Umiejętności do opanowania:
W diecie niemowlęcia mogą znaleźć się pokarmy ze wszystkich grup wymienionych powyżej oraz:
Wątróbka – najwyżej jedna mała porcja tygodniowo ze względu na wysoką zawartość witaminy A.
Potrawy rozgniecione widelcem z miękkimi grudkami oraz kawałki miękkich produktów, które dziecko może samodzielnie trzymać w rączce. Mięso należy nadal podawać w formie zmiksowanej, lub ewentualnie rozgniecionej, jeśli jest bardzo miękkie.
Umiejętności do opanowania:
Kawałki miękkich owoców, np. mango, melon, banan, miękka dojrzała gruszka, brzoskwinia, papaja i kiwi
Ugotowane warzywa w słupkach, np. marchewka, cukinia, ziemniaki i bataty, a także zielony groszek
Cząstki gotowanych warzyw, np. różyczki kalafiora lub brokułów
Gotowany makaron
Skórki chleba lub tostów
Kosteczki żółtego sera
Pieczone, miękkie warzywa w słupkach, np. ziemniaki i bataty, pasternak, papryka, marchewka, cukinia.
Woda podawana w kubeczku do posiłków. Posiłki powinny kończyć się karmieniem piersią lub mlekiem modyfikowanym, bądź mlecznym deserkiem.
Mocno rozcieńczone soki owocowe podawane w kubeczku, wspomagające przyswajanie żelaza z pokarmów wegetariańskich.
W diecie niemowlęcia mogą znaleźć się pokarmy ze wszystkich grup wymienionych powyżej oraz dania przygotowywane dla całej rodziny bez dodatku soli i cukru.
Pokarmy siekane lub rozdrobnione, produkty w kawałkach trzymane samodzielnie przez dziecko (na przykład surowe warzywa w słupkach) oraz posiłki spożywane przez całą rodzinę, np. kanapki lub tosty.
Umiejętności do opanowania:
Większość rocznych dzieci może już jeść to samo, co pozostali członkowie rodziny, pod warunkiem, że jest to odpowiednio zbilansowana dieta. Dozwolone są także niektóre produkty niezalecane w okresie niemowlęcym:
Miód
Produkty konserwowane solą, takie jak bekon i produkty w puszkach z dodatkiem soli
Niepasteryzowane miękkie sery
Produkty z dodatkiem cukru – należy podawać je wyłącznie w porach posiłków, żeby uniknąć rozwoju próchnicy.
W jadłospisie rocznego dziecka może się już znaleźć pełnotłuste mleko krowie. Mleka o obniżonej zawartości tłuszczu nie należy wprowadzać do diety maluszka przed ukończeniem przez niego dwóch lat życia.
Należy pamiętać, że informacje zawarte w artykule mają wyłącznie charakter ogólny i nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Jeśli u Ciebie, członka Twojej rodziny lub Twojego dziecka występują nasilone lub utrzymujące się objawy lub schorzenia, bądź jeśli zachodzi potrzeba zasięgnięcia konkretnej porady lekarskiej, skorzystaj z pomocy medycznej. Philips AVENT nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody wynikające z wykorzystania informacji zamieszczonych na niniejszej witrynie internetowej.