Bliny z kawiorem
Ta wymyślna przystawka na pewno zrobi wrażenie
Porcje 4 p, Czas przygotowania: 5 m
Składniki
- 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
- 150–175 ml pełnotłustego mleka o temperaturze pokojowej
- 100 g mąki gryczanej (przesianej)
- 50 g mąki (przesianej)
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g masła
- 1 duże jajko (białko oddzielone od żółtka)
- 125 ml śmietany
- 2 łyżki świeżego, drobno posiekanego koperku
- 50 g kawioru lub ikry łososia
- - robot kuchenny z końcówkami do ubijania piany i miksowania
Instrukcje
- Rozprowadź drożdże w mleku. Umieść końcówkę do miksowania w misce robota kuchennego,/a>, a następnie wsyp 1 łyżeczkę soli, mąkę gryczaną i zwykłą oraz cukier. Mieszając składniki w robocie, dodawaj mleko z drożdżami; miksuj aż do uzyskania jednolitego ciasta.
- Wlej ciasto do dużej miski i przykryj ją czystym ręcznikiem kuchennym. Zostaw w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyczyść i odtłuść miskę robota kuchennego (patrz wskazówka).
- Roztop 1 łyżkę masła i dodaj ją wraz z żółtkiem do ciasta na bliny. Wymieszaj.
- Umieść końcówkę do ubijania piany w misce robota kuchennego i ubij białko z ½ łyżeczki soli na sztywną pianę. Powoli, w 2–3 porcjach dodaj białko do ciasta. Odstaw na kolejnych 15 minut.
- Rozgrzej 1/3 pozostałego masła na nieprzywierającej patelni i smaż 4 bliny o średnicy 8–10 cm, aż będą złociste na dole oraz suche u góry. Przewróć bliny i smaż, aż druga strona również stanie się złocista.
- Usmaż na pozostałym maśle jeszcze 8 blinów z reszty ciasta. Połóż po 3 bliny na każdym talerzu i nałóż łyżkę śmietany. Udekoruj kawiorem.
- Czas przygotowania: 30 minut (+ 1¼ godziny na wyrośnięcie)