1
0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    • Darmowa dostawa i zwrot

    • 14 dni na zwrot

    • 2 lata gwarancji

    Philips Chef

    Zapiekanka ziemniaczana z truflami i ricottą

    Kremowy i sycący dodatek

    Porcje 1 p, Czas przygotowania: 5 m, Czas gotowania 0 m

    Składniki

    • 150 g parmezanu bez skórki
    • 800 g ziemniaków sałatkowych obranych
    • 100 g ricotty (lub twarogu)
    • 100 ml mleka
    • 2 jajka
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 1 trufla
    • 2 łyżki oleju truflowego (opcjonalnie)
    • - naczynie żaroodporne (2-litrowe) wysmarowane tłuszczem
    • - robot kuchenny z końcówką do krojenia i szatkowania

    Instrukcje

    • Do robota kuchennego podłącz końcówkę do szatkowania i zetrzyj ser. Do robota kuchennego podłącz końcówkę do krojenia i pokrój ziemniaki na cienkie plastry.
    • Ubij w bardzo dużej misce ricottę lub twaróg z mlekiem, połową sera oraz 2 jajkami i przypraw do smaku solą i pieprzem.
    • Umyj truflę szczotką i jeśli chcesz – obierz (zamocz obierki w kilku łyżkach spiritusu; dają dużo smaku i aromatu). Utłucz truflę w moździerzu; da to znacznie więcej aromatu niż użycie obierek. Dodaj odrobinę trufli do masy jajecznej.
    • Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C. Ułóż plasterki ziemniaczane w równą warstwę w naczyniu żaroodpornym, a następnie wylej na nią połowę masy jajecznej.
    • Ułóż kolejną warstwę plasterków ziemniaczanych, wylej resztę masy jajecznej i dociśnij.
    • Posyp resztą sera oraz truflą i piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 1 godzinę.
    • Czas przygotowania: 30 minut (+ 1 godzina w piekarniku)
    Zapiekanka ziemniaczana z truflami i ricottą - Przepis na zdrowie! | Philips