Centrum prasowe

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o tłuszczach 


Tłuszcze to temat często dość kontrowersyjny. Wiele osób niepotrzebnie się ich obawia. Jak przygotowywać posiłki, by wykorzystywać to, co w tłuszczach dobre? Jakich produktów należy unikać, a które warto spożywać?  

1 lutego 2017

Tłuszcze często kojarzą się tylko z tyciem i zbędnymi kaloriami. Nie jest prawdą, że na co dzień powinno się je ograniczać, a w diecie odchudzającej nie ma na nie praktycznie miejsca. Tymczasem nie powinno się ich ograniczać do minimum, gdyż tłuszcz to istotny składnik odżywczy i ważne jest, by spożywać odpowiednie rodzaje tłuszczów w odpowiedniej ilości.

Co dobrego jest w tłuszczach

 

Dlaczego spożywanie tłuszczów jest ważne?  - Dzięki niemu nasza skóra pięknie wygląda, my mamy lepszy nastrój (tłuszcze są potrzebne do produkcji hormonów m.in. tzw. hormonu szczęścia), jesteśmy dłużej syci i nie mamy problemów ze skupieniem uwagi – opowiada dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips, Agata Ziemnicka- Łaska. Spożywanie tłuszczu jest także ważne dla osób odchudzających się - nie jedząc tłuszczu, będą chodzić ciągle głodne! Nie chodzi tu jednak o smażenie na głębokim tłuszczu ani o popijanie oliwy z oliwek.

 

Rodzaje tłuszczów i które wybierać

 

Tłuszcze zawarte są w przeróżnych produktach (np. mleku, jogurtach, mięsie, orzechach, nasionach, awokado itp.) Jedz jak najwięcej tłuszczów (i naturalnie tłustych produktów) w postaci najmniej przetworzonej, na zimno. - Wybieraj zatem oleje nierafinowane, tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany, kokosowy, z orzechów włoskich, również dobrej jakości masło). Chrup orzechy i nasiona, a do sałatek i koktajli dodawaj dobroczynne awokado. Nie zapominaj również o tłustych rybach (2 porcje tygodniowo są obowiązkowe!) – podpowiada Agata Ziemnicka – Łaska.

 

Tłuszczów nie należy się więc bać. Przeciętny zdrowy człowiek może każdego dnia zjeść ok. 3 łyżek różnego rodzaju tłuszczów. Ogromne znaczenie ma natomiast to, czy tłuszcz jest nasycony czy nienasycony. Te drugie powinny w  diecie zdecydowanie przeważać, gdyż mają pozytywny wpływ na zdrowie. Znajdziesz je w większości olejów roślinnych (przede wszystkich tych nierafinowanych, tłoczonych na zimno) i oliwie z oliwek. Pamiętaj jednak by tych nierafinowanych tłuszczów nie używać do smażenia, szczególnie na głębokim tłuszczu. A co z tłuszczami nasyconymi? - Tłuszcze nasycone są mniej korzystne dla naszego zdrowia. Jeśli jemy ich zbyt dużo, ucierpi na tym nie tylko figura, ale też układ krwionośny i mózg. Są natomiast dobre do smażenia. Nie palą się i w trakcie smażenia nie powstają szkodliwe substancje – mówi dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips, Agata Ziemnicka- Łaska.

 

Umiar i nowoczesne metody

 

Umiar należy zachować zarówno z tłuszczami nasyconymi jak i nienasyconymi, bo niestety nawet z najlepszymi tłuszczami łatwo jest przesadzić. 1 łyżka oliwy z oliwek to nadal niemal 100 kcal. - Stosujmy je zatem z umiarem. Dodawajmy na co dzień do posiłków, ale nie zalewajmy ich tłuszczem. Wybierając tłuszcze, korzystajmy również z ich różnorodności. Stosujmy na zmianę olej rzepakowy, lniany, oliwę z oliwek, masło kokosowe i tradycyjne – radzi dietetyczka.

 

Oprócz mądrych wyborów, warto też skorzystać z technicznych ułatwień takich jak urządzenie Philips Airfryer, które wykorzystuje przepływ gorącego powietrza i pozwala znacznie ograniczyć ilość używanego tłuszczu. - Najgorszym wyborem zawsze będą potrawy smażone w głębokim tłuszczu. Jeśli jednak lubisz cudowny chrupiący smak frytek, są również rozwiązania dla Ciebie. Wystarczy korzystać w domu z niezwykłego urządzenia Airfryer, które przygotowuje potrawy na minimalnej ilości tłuszczu (mniej niż 1 łyżka na pół kilograma frytek!), choć ich smak dorównuje a nawet przewyższa te przyrządzone w tradycyjnej frytkownicy  - mówi Agata Ziemnicka-Łaska. Urządzenie Philips Airfryer służy jednak nie tylko do przygotowywania frytek, ale też do grillowania, pieczenia i smażenia wszystkich potraw z użyciem tylko odrobiny tłuszczu. - Dzięki urządzeniu Air fryer nie musimy bać się smażonych produktów, pozostaje cieszyć się ich wyjątkowym smakiem – podsumowuje dietetyczka Agata Ziemnicka- Łaska.

Philips Airfryer na stole

Dodatkowych informacji udzielają:

Izabela Rogulska 

PR Manager

Email: izabela.rogulska@philips.com

 

Agata Blinkiewicz 

PR Specialist 

E-mail: agata.blinkiewicz@philips.com

O spółce Royal Philips

Royal Philips to lider branży technologii medycznych. Misją firmy jest poprawa stanu zdrowia ludności, którą osiąga poprzez kompleksową opiekę opartą na: zdrowym trybie życia, profilaktyce, diagnostyce, leczeniu, a także opiece domowej nad pacjentem. Philips wykorzystuje zaawansowaną technologię, dogłębne analizy kliniczne oraz spostrzeżenia konsumentów aby dostarczyć zintegrowane rozwiązania. Firma, z główną siedzibą w Holandii, jest liderem w obszarze diagnostyki obrazowej i opartego na niej leczenia, monitorowania stanu zdrowia pacjentów, informatyki medycznej, a także w dziedzinie zdrowia konsumentów i opieki domowej. 

 

Sprzedaż produktów Philips z portfolio technologii zdrowotnych, osiągnęła w 2016 roku wartość 17,4 mld euro. Firma w tym czasie zatrudniała około 71 000 pracowników, oferując swoje produkty i usługi w ponad 100 krajach na całym świecie.


Informacje na temat firmy Philips można znaleźć na www.philips.pl/healthcare i www.philips.com/newscenter
.