1
0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Dni
    Godzin
    Minut
    Sekund
    Uzyskaj wcześniejszy dostęp do promocji Black Friday! Darmowa dostawa i zniżki nawet do 50%! Zapisz się
    The Philips Chef

    Pieczony kurczak w miodzie i soku z cytryny

    Od zupy dyniowej po zdrowe koktajle – poznaj przepisy na łatwe w przygotowaniu dania, które przygotujesz z pomocą blenderów ręcznych Philips.

    Porcje 3-4, Czas przygotowania: 60 min., Czas gotowania 90 min.

    Składniki

    • Nadzienie:
    • 1 kurczak (około 1,5 kg)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 czerwone cebule, obrane
    • 1 zielona cukinia
    • 1 żółta cukinia
    • 1 słodkie jabłko
    • 2 morele
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • Świeży tymianek, posiekany
    • Świeżo mielona sól himalajska i pieprz do smaku
    • Marynata:
    • 200 g miodu
    • Sok z 1 dużej cytryny
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • Sól i świeżo zmielony pieprz

    Instrukcje

    • 1. Pokrój warzywa na nadzienie na małe kawałki mieszczące się w końcówce MultiChopper.
    • 2. Przy użyciu rozdrabniacza XL z końcówką MultiChopper Accessory pokrój każdy składnik nadzienia na małe kawałki. Przełóż składniki do miski i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Przypraw solą i pieprzem.
    • 3. Tuż przed rozpoczęciem pieczenia luźno wypełnij wnętrze kurczaka nadzieniem (nie może być ono nałożono zbyt ciasno). Pozostałe nadzienie można przez 30 min piec w piekarniku w temperaturze 170°C w lekko natłuszczonym naczyniu do zapiekanek.
    • 4. Rozgrzej piekarnik do 230°C. Włóż kurczaka do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut.
    • 5. Na patelni podgrzej miód z sokiem cytrynowym na małym/średnim ogniu i przypraw go solą i pieprzem.
    • 6. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 175°C. Posmaruj kurczaka marynatą z miodu i cytryny, a następnie włóż go z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 90 minut lub 20 minut na 500 g.
    • 7. Co 30 minut smaruj kurczaka marynatą miodową aż do jej całkowitego zużycia.
    • 8. Kurczak powinien być gotowy po około 90 minutach.
    • 9. Udekoruj potrawę drobno posiekaną pietruszką.
    • Wskazówka: Podstawowa temperatura kurczaka mierzona przy użyciu termometru do mięsa powinna wynosić: 77°C — pierś, 85°C — udko. Gotowanie kurczaka z nadzieniem może potrwać dłużej. Jeśli nie masz termometru, kurczak jest gotowy, gdy jego soki są czyste bez śladu różowego koloru.
    Pieczony kurczak w miodzie i soku z cytryny