1. Pokrój warzywa na nadzienie na małe kawałki mieszczące się w końcówce MultiChopper.
2. Przy użyciu rozdrabniacza XL z końcówką MultiChopper Accessory pokrój każdy składnik nadzienia na małe kawałki. Przełóż składniki do miski i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Przypraw solą i pieprzem.
3. Tuż przed rozpoczęciem pieczenia luźno wypełnij wnętrze kurczaka nadzieniem (nie może być ono nałożono zbyt ciasno). Pozostałe nadzienie można przez 30 min piec w piekarniku w temperaturze 170°C w lekko natłuszczonym naczyniu do zapiekanek.
4. Rozgrzej piekarnik do 230°C. Włóż kurczaka do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut.
5. Na patelni podgrzej miód z sokiem cytrynowym na małym/średnim ogniu i przypraw go solą i pieprzem.
6. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 175°C. Posmaruj kurczaka marynatą z miodu i cytryny, a następnie włóż go z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 90 minut lub 20 minut na 500 g.
7. Co 30 minut smaruj kurczaka marynatą miodową aż do jej całkowitego zużycia.
8. Kurczak powinien być gotowy po około 90 minutach.
9. Udekoruj potrawę drobno posiekaną pietruszką.
Wskazówka: Podstawowa temperatura kurczaka mierzona przy użyciu termometru do mięsa powinna wynosić: 77°C — pierś, 85°C — udko. Gotowanie kurczaka z nadzieniem może potrwać dłużej. Jeśli nie masz termometru, kurczak jest gotowy, gdy jego soki są czyste bez śladu różowego koloru.
Podobne przepisy
Dania główne
Przepis na wieprzowinę satay z sosem z orzeszków ziemnych | Philips