0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 2 Min

    sie 13, 2024 

    Blog ›› Matka i dziecko ›› Blog dla profesjonalistów ›› Korzyści zdrowotne mikrobiomu w mleku matki

    Korzyści zdrowotne mikrobiomu w mleku matki

    Korzyści zdrowotne mikrobiomu w mleku matki

     

    Naukowcy dowiadują się coraz więcej na temat bogatego mikrobiomu występującego w mleku matki i tego, jak bakterie komensalne i probiotyczne wpływają na zdrowie niemowląt. Kobiecy pokarm zawiera niesamowitą liczbę różnych rodzajów bakterii, które tworzą właściwy dla niego i niepowtarzalny mikrobiom.

     

    Przez lata wierzono, że mleko matki jest jałowe i że obecność w nim bakterii świadczy o jego zanieczyszczeniu. Z posiadanych przez nas obecnie informacji wynika jednak, że zawiera on bogactwo bakterii tworzących mikrobiom właściwy dla pokarmu wytwarzającej go mamy.

     

    Mikrobiom mleka matki a zdrowie niemowlęcia

     

    W opublikowanym w 2020 roku przeglądzie danych zatytułowanym Breast Milk, a Source of Beneficial Microbes and Associated Benefits for Infant Health (Mleko matki jako źródło korzystnych dla zdrowia mikrobów i dodatkowych właściwości prozdrowotnych dla noworodka) eksperci poddali analizie prawie 300 badań poświęconych mikrobiomowi. Publikacja ta stanowi skuteczne przypomnienie o korzyściach związanych z karmieniem piersią i wskazuje, jak wiele jeszcze nie wiemy na temat kobiecego mleka.

    Bakterie w mleku matki a zdrowie jelit niemowlęcia

     

    W ubiegłych latach naukowcy poddawali wnikliwym badaniom korzystny wpływ bakterii komensalnych i probiotycznych z mleka matki, szczególnie że mają one wpływ na zdrowie jelit noworodka. Mimo iż hodowla niektórych kultur bakterii jest trudna do prowadzenia, naukowcy byli w stanie zidentyfikować kilkaset gatunków bakterii występujących w mleku matki.

     

    Po przeniknięciu do jelit niemowlęcia bakterie komensalne z mleka matki łączą swoje siły, rywalizując o składniki odżywcze z patogenami w celu wyeliminowania ich z organizmu. Wytwarzają także związki przeciwdrobnoustrojowe zapobiegające przywieraniu patogenów do śluzówki jelit i stymulujące wytwarzanie mucyn w jelitach niemowlęcia.

     

    Występujące w kobiecym mleku i potencjalnie charakteryzujące się działaniem probiotycznym gatunki pałeczki bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus) pomagają zapobiegać przywieraniu szkodliwych bakterii do jelit niemowlęcia, przeciwdziałając zakażeniom bakteriami z rodzaju Shigella, Salmonella czy E. coli.

    Uśmiechnięte niemowlę na rękach matki

    Oligosacharydy w mleku kobiecym

     

    Za zadanie przenoszenia wszystkich tych korzystnych dla zdrowia bakterii odpowiedzialnych jest ponad 200 różnych rodzajów oligosacharydów mleka kobiecego (ang. human milk oligosaccharide, HMO) stanowiących składniki pokarmu matki, których niemowlę nie jest w stanie strawić. Węglowodany te nie tylko wykazują działanie prebiotyczne, ale zwalczają także zakażenia, uniemożliwiając patogenom przywieranie do śluzówki jelit. Oligosacharydy HMO mogą nawet odgrywać kluczową rolę w zapobieganiu infekcjom układu oddechowego.

    Mleko matki i jego rola w żywieniu wcześniaków

     

    Badania wskazują ponadto, że mleko matki jest niezbędnym elementem żywienia wcześniaków, ponieważ rozwój bakterii jelitowych zakłóciły u nich takie czynniki, jak antybiotykoterapia, sposób, w jaki przyszły na świat, i niska waga urodzeniowa.  Do potwierdzonych już korzyści można zaliczyć to, że mikrobiom mleka matki może przeciwdziałać negatywnemu wpływowi niskiej masy urodzeniowej na zwykle słabiej rozwinięty (w porównaniu z donoszonymi noworodkami) mikrobiom jelitowy wcześniaków. Matczyny pokarm wydaje się również pomagać w zwiększaniu różnorodności i bogactwa tego mikrobiomu u dzieci urodzonych przedwcześnie.

     

    W miarę kontynuowania tych badań ciekawe będzie dowiedzieć się, jakie jeszcze rewelacje odkryją naukowcy, jeśli chodzi o wpływ karmienia piersią na mikrobiom jelitowy u wcześniaków.  Jak potwierdza szereg doniesień, karmienie piersią sprzyja lepszemu zdrowiu i rozwojowi poznawczemu niemowląt, czyli skutkom utrzymującym się aż do dorosłości. Nasza coraz większa wiedza na temat mikrobiomu mleka kobiecego stanowi kolejny z wielu powodów, dla których warto wspierać matki w karmieniu piersią jako sposobie na zmniejszanie ryzyka dla zdrowia niemowląt i na ogólne promowanie zdrowia człowieka.

    Literatura

     

    1. Katríona E. Lyons, C. Anthony Ryan, Eugene M. Dempsey, R. Paul Ross i Catherine Stanton; Breast Milk, a Source of Beneficial Microbes and Associated Benefits for Infant Health. Nutrients, 9 kwietnia 2020 r.

    Zarejestruj

    Zamów subskrypcję biuletynu

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.