Gdy Twoje dziecko będzie już gotowe na swoje pierwsze dania z pokarmów stałych, zacznij od podania mu startego pojedynczego owocu lub warzywa, a następnie zacznij wprowadzać bardziej zaawansowane nowości. Odkrywanie smaków i konsystencji to świetna zabawa dla malucha, ale też wyzwanie dla rodziców. Jak mądrze karmić maluchy?
Przecier jabłkowo-gruszkowy Purée brokułowo-ziemniaczane
Bakłażanowy przysmak Kurczak z pomidorami i ziemniakami Dorsz z brokułami
Mieszanka warzywna Spaghetti z sosem Kurczak z ryżem
Kuskus z warzywami Makaron z sosem pomidorowym i serem Smażony ryż
Większość przecierów z owoców i warzyw można przygotować w ten sam podstawowy, prosty sposób. Na początek polecamy brzoskwinie, jabłka, gruszki, dynię, kalafior lub brokuł. Zazwyczaj do przygotowania jednej porcji dla dziecka wystarczy jedno warzywo lub owoc.
1 jabłko 1 gruszka Wystarczy na 2 porcje. Inne pyszne kombinacje to banan z morelą oraz gruszka ze śliwką.
Obierz jabłko i gruszkę Usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na kawałki Do małego rondla wlej 10 łyżek wody Gotuj owoce na wolnym ogniu do miękkości Zmiksuj na purée za pomocą miniblendera lub rozgnieć widelcem
1 ziemniak 1 mały brokuł Wystarczy na 2 porcje.
Inne pyszne kombinacje warzywne to groszek z marchewką, kabaczkiem i batatem.
Usuń łodygę brokułu i pokrój brokuł na różyczki Obierz, pokrój i ugotuj batat Połóż różyczki brokułu na wkładce do gotowania na parze umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą Przykryj i gotuj na parze do miękkości (ok. 10 minut) Zmiksuj na purée za pomocą miniblendera lub rozgnieć widelcem
1 pomidor obrany ze skórki, z usuniętymi pestkami, pokrojony 1/3 bakłażana obranego i pokrojonego w plastry 1 łyżka rodzynek 2 łyżki ugotowanego ryżu Szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Włóż bakłażana i pomidora do rondla z niewielką ilością wody Doprowadź do wrzenia Dodaj rodzynki; nie przesadź z ich ilością, w przeciwnym razie zdominują smak potrawy Gotuj do czasu, aż składniki będą miękkie (ok. 15 minut) Dodaj cynamon do smaku Odsącz potrawę, pozostawiając sobie nieco płynu do ewentualnego rozrzedzenia potrawy Dodaj ryż i zmiksuj wszystkie składniki na puree Podaj porcję i zamroź lub schłodź resztę
1 pomidor obrany ze skórki, z usuniętymi pestkami, pokrojony 1 mały ziemniak obrany i pokrojony w kostkę 30 g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka
Włóż ziemniaka i pierś z kurczaka do rondla z niewielką ilością wody Doprowadź do wrzenia Gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż składniki będą miękkie (ok. 15 minut) Na 2 minuty przed końcem gotowania dodaj pomidora Odsącz potrawę, pozostawiając sobie nieco płynu do ewentualnego rozrzedzenia tego dania
1 mały ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę 85 g brokułów umytych, obranych i drobno posiekanych 30 g dorsza
Doprowadź ziemniaka i brokuł do wrzenia Dodaj dorsza i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (ok. 15 minut) Zmiksuj składniki i dodaj nieco mleka, jakie pije zwykle Twoje dziecko, aby uzyskać odpowiednią konsystencję
Od 6 do 7 miesiąca życia można zacząć podawać dziecku pokarmy zawierające małe, miękkie kawałki, na których dziecko może uczyć się przeżuwania.
2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę 1 cukinia umyta i drobno pokrojona 1 bakłażan umyty i drobno pokrojony 140 g umytych i pokrojonych w plastry pieczarek 1 cebula obrana i pokrojona w plastry Kilka ząbków czosnku Świeże gałązki rozmarynu Sól Świeżo zmielony pieprz Delikatna oliwa z oliwek 2 porcje dla dorosłych i 1 dla dziecka. Czas przygotowania potrawy: 60 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą z oliwek Włóż ziemniaki i warzywa do naczynia żaroodpornego Między nie wsuń kilka ząbków czosnku i gałązek rozmarynu Zrób to w taki sposób, aby móc potem wydzielić porcję bez czosnku, cebuli i ziół dla dziecka Skrop potrawę oliwą z oliwek Umieść naczynie na środkowej wysokości w piekarniku i piecz przez 45 minut; przez pierwszych 30 minut danie powinno być przykryte folią aluminiową Porcje dla dorosłych można doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem Porcję dla dziecka należy zmiksować lub rozgnieść widelcem
45 g makaron spaghetti 1 mały pomidor obrany, z usuniętymi pestkami, drobno pokrojony 2 marchewki obrane i pokrojone w plastry 1 łyżka mrożonego groszku 45 g chudego mięsa wołowego mielonego Delikatna oliwa z oliwek lub margaryna roślinna
Ugotuj makaron spaghetti zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu Gotuj marchewkę i groszek ze spaghetti przez co najmniej 5 minut Na minutę przed końcem gotowania dodaj pomidora Rozgrzej oliwę lub margarynę na patelni i smaż mieloną wołowinę, aż będzie dobrze wysmażona (ok. 10 minut) Odsącz spaghetti i warzywa, odlewając nieco wody od gotowania Zmiksuj składniki lub rozgnieć je widelcem, aby uzyskać żądaną konsystencję
60 g brokułów, umytych i drobno posiekanych ½ nektarynki z usuniętą pestką, obranej i pokrojonej w plasterki 30 g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka Delikatna oliwa z oliwek lub margaryna roślinna 45 g ryżu
Podgrzej w rondlu około 90 ml wody Dodaj ryż i gotuj na wolnym ogniu do czasu, gdy będzie miękki Na 6–8 minut przed końcem gotowania dodaj brokuł i nektarynkę Większość wody użytej do gotowania wyparuje Usmaż kurczaka na oliwie lub margarynie, aż będzie dobrze wysmażony (ok. 10 minut). Wymieszaj kurczaka z ryżem, nektarynką i brokułem Zmiksuj składniki lub rozgnieć je widelcem, aby uzyskać pożądaną konsystencję
Roczne dzieci jedzą już sporo pokarmów i mogą już się przyłączyć do rodzinnych posiłków. Do przygotowywanego dla nich jedzenia można zacząć dodawać odrobinę soli, choć w celu poprawy smaku lepiej stosować zioła i przyprawy. Należy pamiętać, aby dać dziecku czas na przyzwyczajenie się do nowych smaków i nowej konsystencji posiłków.
115 g kuskusu 1 pomidor obrany ze skórki, z usuniętymi pestkami, pokrojony ¼ cebuli, obranej i drobno posiekanej ½ czerwonej lub żółtej papryki, obranej i drobno posiekanej ¼ cukinii umytej i drobno pokrojonej Delikatna oliwa z oliwek lub margaryna roślinna 100 g mielonej wołowiny Suszone zioła
Ugotuj kuskus zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu Rozgrzej olej lub margarynę na patelni Usmaż mieloną wołowinę, aż się mocno zrumieni Dodaj cebulę, paprykę, cukinię i pomidora Dodaj suszone zioła do smaku Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną (ok. 10 minut) Podaj porcję i zamroź lub schłodź resztę
60 g makaronu penne rigate 2 pomidory obrane, z usuniętymi pestkami, pokrojone lub 10–12 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół 1 łyżka delikatnej oliwy z oliwek lub margaryny roślinnej Bazylia Ok. 15 g startego sera
Ugotuj makaron penne rigate zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu Rozgrzej olej lub margarynę na patelni lub w woku Smaż pomidory na małym ogniu, aż uzyskają konsystencję papki Dodaj bazylię do smaku Odsącz makaron penne rigate i dodaj go do sosu pomidorowego Dodaj starty ser i wymieszaj
Premium
Blender parowy 4 w 1
SCF885/01
Advanced
Blender parowy 2 w 1
SCF870/20
Zobacz też:
Jak zmienić tradycyjną butelkę na taką z Responsywnym smoczkiem Natural?
Dowiedz się, jak sprawnie przejść w karmieniu dziecka z butelki tredycyjnej na taką z responwywnym smoczkiem, symulującym naturlany przepływ i tempo.
Zobacz więcej
Jak wprowadzić butelkę responsywną dla dziecka karmionego piersią?
Dowiedz się, jak do karmienia dziecka piersią wprowadzić karmienie z butelki w taki sposób, aby było ono naturalne i możliwie zbliżone do karmienia piersią.
Zobacz więcej
Dlaczego to tak ważne, by dziecko kontrolowało przepływ mleka podczas karmienia butelką?
Dowiedz się, jak sprawić, by dziecko odpowiednio kontrolowało przepływ mleka podczas karmienia butelką i czemu naturalny rytm karmienia jest tak istotny.
Zobacz więcej