Dzieci uwielbiają pomagać w kuchni i często chętniej sięgają po te dania, w których przygotowaniu uczestniczyli. Spróbuj jak najczęściej angażować swojego malucha w proces przygotowywania dań.
Możesz angażować swoje dziecko w wykonywanie prostych zadań, takich jak nakładanie jedzenia na talerze lub mieszanie sosu. Mieszanie składników lub ich liczenie i ważenie to wspaniały sposób na rozwijanie koordynacji fizycznej oraz umiejętności matematycznych. Poza tym, to także początek nauki gotowania.
Gotując wspólnie z dzieckiem, możesz spędzić z nim wspaniały czas, o ile tylko nie będziesz go poganiać ani do niczego zmuszać. Jak można się spodziewać, gotowanie z dzieckiem prawie zawsze wiąże się z błędami i bałaganem — nie karć za nie swojego dziecka. Nieszczęśliwe wypadki zdarzają się każdemu. Największą korzyścią jest to, że Twoje dziecko rozwija w sobie pozytywny stosunek do jedzenia.
Pizza Sałatka makaronowa Biszkopciki Trifle w wersji mini Ryżowe buzie Jabłkowe uśmieszki Dip z serka wiejskiego z warzywami pokrojonymi w słupki i pieczonymi czipsami Pieczone banany z czekoladą Konfitura z malin
Pozostawienie dziecku wyboru składników na wierzch pizzy to świetna zabawa oraz sposób na zabawienie niewielkiej grupy maluchów. Uruchamiając swoją wyobraźnię, dzieci mogą tworzyć twarze lub proste obrazki. Jednakże, pizza nie stanowi kompletnego posiłku i powinna być podawana z dodatkowymi warzywami.
Różne rodzaje warzyw, każde na innym talerzu, np. papryka pokrojona w kostkę, cukinia, grzyby, pomidory pokrojone w plasterki, odsączona konserwowa kukurydza cukrowa
Osoba dorosła: przygotuj warzywa, krojąc je.
Dziecko: rozsmaruj przecier lub sos pomidorowy na spodzie do pizzy. Posyp go oregano. Na wierzchu ułóż wybrane przez siebie warzywa i mięso. Posyp startym serem. Dodaj paski sera mozzarella.
Osoba dorosła: włóż pizzę do piekarnika i piecz do momentu, gdy ser zacznie bulgotać i nabierze złocistego koloru.
Podawaj z selerem lub ogórkiem pokrojonym w słupki lub z sałatką
Wystarczy na 2–4 porcje
Jeśli posiekasz, ugotujesz i zblanszujesz wszystkie niezbędne składniki, Twoje dziecko będzie mogło dodać je do siebie i wymieszać. Wykonując tę czynność, mów dziecku o różnych kolorach. Możesz zmienić tę potrawę w danie obiadowe, dodając nieco rozdrobnionego łososia lub pokrojonej szynki.
Do dressingu:
Osoba dorosła: zagotuj wodę w dużym rondlu. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz makaron o wybranym kształcie. Zmniejsz gaz, nakryj rondel i gotuj na wolnym ogniu przez 10–12 minut, aż zmięknie makaron. Odsącz go, przepłucz gorącą wodą i poczekaj, aż wystygnie. Przygotuj warzywa: pokrój marchew, seler, cukinię i ogórka w słupki oraz odetnij końcówki strączków groszku.
Dziecko: rozłam brokuł na małe różyczki.
Osoba dorosła: pokrój czerwoną i zieloną paprykę, dymkę oraz fasolę na cienkie plasterki. Aby zblanszować wszystkie warzywa z wyjątkiem ogórków i pomidorów, umieść je w garnku z wrzącą wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty. Odsącz je i pozostaw do wystygnięcia.
Dziecko: włóż makaron do miski, a następnie wymieszaj ze blanszowanymi warzywami. Dodaj ogórka i pomidorki koktajlowe. Połącz i dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki dressingu, a następnie polej nim sałatkę. Wymieszaj sałatkę z dressingiem.
Czas przygotowania: 25 minut;
wystarczy na 4–6 porcji
Dla urozmaicenia możesz stopić niewielką tabliczkę czekolady i pozwolić dziecku maczać w niej jeden z końców biszkoptów. Poczekajcie, aż ciasteczka ostygną i podawajcie z owocami jako deser lub przekąskę.
Osoba dorosła: rozgrzej piekarnik do 200°C/ustawienia oznaczonego numerem 6. Delikatnie wysmaruj tłuszczem 2 blachy do pieczenia. Wraz z dzieckiem zbierz w jednym miejscu wszystkie składniki.
Dziecko: rozbij jajko (z pomocą osoby dorosłej) do miski. Odmierz cukier i przesyp go do miski.
Osoba dorosła i dziecko, razem: trzymajcie elektryczną ubijaczkę do jajek i ubijajcie jajko z cukrem, aby uzyskać kremową konsystencję. Czynność powinna trwać kilka minut i być może będzie musiała zostać zakończona już bez udziału dziecka.
Dziecko: odmierz mąkę i przesiej ją po połowie przez sito do mieszanki. Wymieszaj za pomocą metalowej łyżki (będziesz musiała pokazać dziecku, jak mieszać, aby zatrzymać powietrze w cieście). Nakładaj ciasto łyżką na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia. Pamiętaj, żeby zostawić nieco miejsca wokół każdego ciasteczka, ponieważ ciasto wyrośnie.
Osoba dorosła: włóż blachę do piekarnika i piecz ciasteczka przez 7–10 minut, do czasu, gdy nabiorą złocistego koloru i staną się gąbczaste. Wyjmij blachę z piekarnika. Poczekaj kilka sekund, aż nieco ostygnie, a następnie, korzystając z długiego, szerokiego noża przenieś ciasteczka do wystygnięcia na kratkę.
Dziecko: korzystając z małego sitka, posyp ciasteczka cukrem pudrem.
Biszkopty są najlepsze, gdy są jeszcze lekko ciepłe.
Czas przygotowania: 10 minut
Wystarczy na 10–12 biszkoptów
Przygotowanie tego tradycyjnego puddingu może być dla Twojego dziecka niezłą zabawą. Użyj dowolnego, dostępnego o tej porze roku miękkiego owocu lub otwórz konserwę z owocami w zalewie.
Dziecko: ułóż w każdej z dwóch małych kokilek po 2 ciastka biszkoptowe lub po 1 plastrze rolady biszkoptowej. Skrop je łyżką soku pomarańczowego. Połóż na biszkopcie plastry brzoskwini i truskawki. Polej budyniem jajecznym. Połóż na wierzch bitą śmietanę i posyp kolorową posypką.
Zabawny obiad, który możesz w prosty sposób przygotować z dzieckiem. Użyj innych owoców i warzyw do stworzenia buzi.
Mała, drobno starta marchewka
Osoba dorosła: rozkrój jabłko na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i odetnij cienki plaster jabłka. Zetrzyj marchewkę.
Dziecko: rozsmaruj serek śmietankowy lub humus na waflu ryżowym i stwórz buzię, korzystając z rodzynek i plastra jabłka. Posyp górną część wafelka startą marchewką, tworząc włosy, lub dolną część wafelka poniżej ust, tworząc brodę.
Podawaj z dodatkowymi plastrami jabłka lub z warzywami pokrojonymi w słupki.
Czas przygotowania: 5–10 minut
Wystarczy na 1 buzię
Pojemniki do przechowywania
5 sztuk
SCF619/05
Premium
Blender parowy 4 w 1
SCF885/01
Advanced
Blender parowy 2 w 1
SCF870/20
Kubki ze słomką
SCF796/02
Zobacz też:
Jak zmienić tradycyjną butelkę na taką z Responsywnym smoczkiem Natural?
Dowiedz się, jak sprawnie przejść w karmieniu dziecka z butelki tredycyjnej na taką z responwywnym smoczkiem, symulującym naturlany przepływ i tempo.
Zobacz więcej
Jak wprowadzić butelkę responsywną dla dziecka karmionego piersią?
Dowiedz się, jak do karmienia dziecka piersią wprowadzić karmienie z butelki w taki sposób, aby było ono naturalne i możliwie zbliżone do karmienia piersią.
Zobacz więcej
Dlaczego to tak ważne, by dziecko kontrolowało przepływ mleka podczas karmienia butelką?
Dowiedz się, jak sprawić, by dziecko odpowiednio kontrolowało przepływ mleka podczas karmienia butelką i czemu naturalny rytm karmienia jest tak istotny.
Zobacz więcej