1
0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    • Darmowa dostawa i zwrot

    • 14 dni na zwrot

    • 2 lata gwarancji

    Philips Chef

    Kruche ciasto z wędzonym pstrągiem

    Wykwintne i smaczne

    Porcje 1 p, Czas przygotowania: 0 m, Czas gotowania 0 m

    Składniki

    • 150 g mąki
    • 75 g zimnego masła
    • ½ łyżeczki octu
    • 1 bardzo drobno posiekana czerwona cebula
    • 2 łyżki świeżego, drobno posiekanego koperku
    • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
    • sok i starta skórka z ½ cytryny
    • 200 g wędzonego filetu z pstrąga
    • 3 listki żelatyny
    • 200 ml fondu rybnego (zagęszczonego bulionu)
    • - 1 forma do terriny lub ciasta (750 ml) wysmarowana tłuszczem
    • - robot kuchenny z końcówką do wyrabiania ciasta

    Instrukcje

    • Czas przygotowania: 1 godzina (+ 30 minut w lodówce)
    • Umieść końcówkę do wyrabiania ciasta w misce robota kuchennego, a następnie dodaj mąkę, masło, ocet i szczyptę soli. Mieszaj składniki w robocie kuchennym aż do wyrobienia ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, dodaj 1–2 łyżki zimnej wody. Rozwałkuj ciast
    • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Zmieszaj cebulę, koperek, natkę pietruszki oraz startą skórkę cytryny i przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Rozwałkuj ciasto w cienki prostokąt i odkrój z niego kawałek o rozmiarze używanej formy (do przykrycia).
    • Wystające w górę krawędzie ciasta złóż do środka, a na wierzch połóż przygotowaną wcześniej górę z ciasta. Dociśnij brzegi i górę. Włóż formę do piekarnika o jeden poziom niżej od środkowego i piecz przez 40–45 minut, na złocisty kolor.
    • W międzyczasie zamocz żelatynę. Podgrzej fond rybny i sok z cytryny. Wyciśnij dokładnie wodę z żelatyny i mieszając, rozpuść żelatynę w gorącym płynie. Pozostaw do ostygnięcia i lekkiego ścięcia (płyn powinien lekko zgalarecieć).
    • Wyjmij terrinę z piekarnika i odczekaj 15 minut. Za pomocą lejka wlej przez przygotowany otwór w górze ciasta masę żelatynową, aż terrina będzie całkowicie wypełniona. Zostaw do ostygnięcia, tak aby żelatyna mogła się rozprzestrzenić i ściąć.
    • Włóż danie do lodówki na co najmniej 2 godziny. Pokrój w plastry i podawaj.
    • Sposób przygotowania – jak przygotować kruche ciasto z wędzonym pstrągiem:
    Kruche ciasto z wędzonym pstrągiem