0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 6 Min

    lis 07, 2023

    Blog ›› Dom ›› Kuchnia ›› Sprzęt ›› Smażenie powietrzem – jak to działa i co należy wiedzieć o Air Fryerach?

    Smażenie powietrzem – jak to działa i co należy wiedzieć o Air Fryerach?

    Smażenie powietrzem – jak to działa i co należy wiedzieć o Airfryerach?

     

    Smażenie gorącym powietrzem wydaje Ci się czymś niemożliwym? Czas, żebyś poznał Airfryer. To urządzenie, które potrafi smażyć, piec i gotować, używając do tego celu gorącego powietrza. Sprawdź, jak działa Airfryer i co warto wiedzieć na temat tego urządzenia.

     

    Na czym polega smażenie powietrzem?

     

    Smażenie powietrzem to sposób przygotowywania potraw, w którym zamiast tradycyjnego smażenia na oleju lub tłuszczu, można przyrządzać potrawy, używając do tego celu gorącego powietrza. Żeby takie gotowanie było możliwe, trzeba mieć specjalne urządzenie. Smażenie gorącym powietrzem jest możliwe dzięki Airfryer Philips.

    Airfryer – co to za urządzenie i jak działa?

     

    Airfryer to urządzenie, przy pomocy którego można przygotowywać niemal beztłuszczowe potrawy. To sprzęt, który potrafi nie tylko smażyć, ale też piec i grillować. Wszystko to robi przy użyciu gorącego powietrza. Żeby przygotować ulubioną potrawę w Airfryer, można użyć minimalną ilość tłuszczu lub w ogóle go pominąć. Taki sposób przygotowania potraw sprawia, że dania są soczyste w środku, a jednocześnie chrupiące na zewnątrz. Warto przy tym dodać, że smażenie gorącym powietrzem odbywa się znacznie szybciej niż gotowanie przy użyciu tradycyjnych metod. Jednak najważniejsze jest to, że gotowe potrawy są równie smaczne, a przy tym o wiele zdrowsze.

    Zarys działania urządzenia Air Fryer

    Dlaczego warto korzystać z Airfryera?

     

    Korzystanie z urządzenia typu Airfryer, wiąże się z wieloma zaletami. Poniżej najważniejsze z nich.

     

    Zdrowe gotowanie

     

    Smażąc gorącym powietrzem, można znacznie ograniczyć ilość zużywanego oleju lub w ogóle pominąć ten składnik podczas gotowania. To z kolei przełoży się na zmniejszone spożycie tłuszczów nasyconych, wiec codzienna dieta będzie zdrowsza.

     

    • Mniej kalorii w diecie

     

    Gotowanie bez tłuszczu jest nie tylko zdrowe, ale też pozwala skutecznie ograniczyć ilość spożywanych kalorii. W końcu dodawany do smażenia olej to dodatkowe kalorie, które wykluczamy z diety, używając Airfryera.

     

    • Szybkie gotowanie

     

    Szybkie gotowanie najczęściej kojarzy się z odgrzewaniem gotowców, które mają wątpliwy skład i niezbyt ciekawe walory odżywcze. Dzięki Airfryer, można jednocześnie gotować szybko i zdrowo. Szybki przepływ gorącego powietrza sprawia, że potrawy przygotowują się szybko i równomiernie. To sprawia, że zdrowy posiłek można przyrządzić w krótszym czasie. To idealna opcja dla zabieganych, którzy chcą odżywiać się zdrowo.

     

     • Wielofunkcyjność

     

    Na rynku można znaleźć różne modele Airfryer, które różnią się stopniem zaawansowania i dostępnością określonych funkcji. Bardziej zaawansowane modele, nie tylko potrafią smażyć gorącym powietrzem, ale też gotować i piec. To daje jeszcze więcej możliwości i znacznie powiększa listę dań, którą można przygotować w urządzeniu.

     

    • Smaczne potrawy

     

    Często można spotkać się z opinią, że zdrowe jedzenie nie idzie w parze z dobrym smakiem potraw. Czas obalić ten mit! Dania przygotowywane w Airfryerze są nie tylko zdrowe, ale też smaczne. Gorące powietrze sprawia, że potrawy są delikatnie miękkie wewnątrz, a jednocześnie mają przyjemną, chrupiącą strukturę.

    Smażenie powietrzem to liczne oszczędności

     

    Dlaczego warto przejść z tradycyjnego smażenia na oleju na smażenie powietrzem Przede wszystkim, ze względu na oszczędności. Smażąc powietrzem, oszczędzasz:

     

    • energię,

    Gotowanie przy pomocy Airfryer jest szybsze niż przy użyciu tradycyjnego piekarnika. Moc i szybkość działania urządzenia sprawiają, że gotowanie pochłania do 50% mniej energii i jest do 50% tańsze niż w piekarniku.*

     

    olej,

    Smażąc powietrzem, zużywasz do 90% mniej oleju, niż podczas tradycyjnego smażenia. Wszystko dlatego, że Airfryer można używać przy minimalnej ilości tłuszczu lub zupełnie go pominąć podczas gotowania.

     

    czas.

    Szybsze gotowanie, to więcej czasu dla Ciebie. Z Airfryer gotowanie jest 1,5 x szybsze niż przyrządzanie potraw w piekarniku.

    Jakie dania można przygotować za pomocą Airfryera?

     

    Airfryer to wszechstronne urządzenie, które pozwala przygotować całą masę potraw, ale w zdrowszej niż tradycyjna wersji. Co można przygotować za pomocą Airfryera?

     

    Frytki

    • Kurczaka

    • Warzywa

    • Ryby

    • Owoce morza

    • Krokiety

    • Naleśniki

    • Desery

     

    Nie musisz się obawiać, że w pewnym momencie zabraknie Ci inspiracji na potrawy. Pamiętaj, że zawsze możesz skorzystać z aplikacji NutriU, w której znajdziesz całkiem sporo potraw, które można łatwo przyrządzić przy pomocy Airfryera. Aplikacja to nie tylko skarbnica przepisów, ale też masa cennych porad od Philips, odnośnie użytkowania Airfryera.

     

    *Koszt energii pieczenia jednego kurczaka w Ovi ( 160°C , bez podgrzewania) lub fileta z łososia (200°C, bez podgrzewania) w porównaniu z użyciem piekarnika klasy energetycznej A w skali od D do A+++. Wewnętrzny pomiar laboratoryjny.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.