Tradycyjna polska kuchnia uchodzi za niezwykle smaczną i różnorodną, ale jednocześnie uznawana jest za kaloryczną oraz ciężkostrawną. O ile – zakładając oczywiście, że nie cierpisz na schorzenia, które wymagają zastosowania specjalnej diety – zjedzenie raz na jakiś czas bardziej kalorycznej potrawy nie powinno Ci zaszkodzić, o tyle już codzienny jadłospis, oparty na takich właśnie daniach, wcześniej czy później może pociągnąć za sobą daleko idące konsekwencje zdrowotne. Pragniesz zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie własne oraz najbliższych Ci osób? Już teraz dowiedz się, jak smażyć bez tłuszczu!
Gotowanie na parze, gotowanie w wodzie, duszenie, pieczenie, grillowanie i smażenie. Oto najpopularniejsze formy obróbki termicznej produktów. Gdyby poprosić o uszeregowanie owych form od najzdrowszej do najmniej rekomendowanej przez dietetyków i lekarzy, zapewne zdecydowana większość osób wymieniłaby je właśnie w wyżej przedstawionej kolejności. W końcu gotowanie na parze – bez dodatku tłuszczu, a jednocześnie bez styczności z wodą, do której „uciekają” cenne składniki odżywcze – wydaje się być najlepszym rozwiązaniem. Na pewno zaś o wiele lepszym od zajmującego niechlubne, ostatnie miejsce smażenia, które przecież kojarzy się przede wszystkim z dużą ilością oleju, masła czy smalcu, a tym samym z niestrawnością, uczuciem ociężałości, nieprzyjemnym zapachem z powodu spalania się tłuszczu, itp. Ale czy na pewno? Jak się okazuje, niekoniecznie. Z powodzeniem możesz bowiem skorzystać z takiego rozwiązania jak smażenie bez tłuszczu! Nowoczesne technologie umożliwiające ten sposób przygotowywania posiłków stawiają więc smażenie na zdecydowanie wyższej pozycji niż dotychczas.
Smażenie bez tłuszczu ma sporo zalet i jest świetnym rozwiązaniem nie tylko dla osób, które pragną przejść na dietę odchudzającą, ale dla wszystkich, którzy chcą zmienić swój sposób żywienia na zdrowszy i… smaczniejszy! Oto zaledwie kilka najważniejszych z bardzo wielu plusów smażenia bez dodatku tłuszczu:
● potrawa jest zdecydowanie bardziej zdrowa i lekkostrawna, ● jedzenie jest smaczniejsze i bardziej wyraziste, ● brak zachlapanych tłuszczem powierzchni (szyba piekarnika, płyta grzejna, etc.), ● brak nieprzyjemnego, długo utrzymującego się zapachu wypalającego się tłuszczu (w zamian w powietrzu unosi się przyjemny zapach aromatycznych potraw, ● o wiele lepsze samopoczucie po posiłku – brak uczucia ociężałości i niestrawności.
Miłośnicy tradycyjnego sposobu przyrządzania potraw mogą podchodzić do tematu nieco sceptycznie. Jeśli i Ty do nich należysz, po prostu przygotuj jedno z ulubionych dań bez tłuszczu i przekonaj się osobiście, że jedzenie jest równie smaczne, a nawet smaczniejsze. „Topienie” mięs i warzyw wszelkiego rodzaju w tłuszczu wcale nie nadaje im głębszego, bardziej wyrazistego smaku – wręcz przeciwnie, zabija go. Nie musisz też obawiać się tego, że danie bez tłuszczu będzie wysuszone na wiór. Dobrze przygotowane, będzie równie soczyste w środku i wspaniale chrupiące z zewnątrz.
Obawiasz się, że nie poradzisz sobie z nowym stylem przyrządzania potraw? Philips wychodzi naprzeciw Twoim oczekiwaniom i potrzebom, dzięki czemu bez trudu, szybko i przyjemnie przygotujesz fantastyczne potrawy, a wszystko dzięki Philips Airfryer. Urządzenia Airfryer umożliwiają wygodne przygotowywanie potraw z pomocą gorącego powietrza – bez tłuszczu lub z jego minimalnym wykorzystaniem.
Możesz wybierać wśród produktów, różniących się od siebie pojemnością:
● urządzenie wielofunkcyjne Adance Collection Airfryer XL (pojemność 1,2 kg), ● kompaktowy model Viva Collection Airfryer o pojemności kosza 0,8 kg. Każde z wymienionych urządzeń cechuje się wysoką jakością wykonania, niezwykłą łatwością czyszczenia (wyciągane elementy możesz myć w zmywarce) i równomierną obróbką termiczną potraw. Do urządzeń możesz dokupić dodatkowe akcesoria, jak np. patelnia grillowa.
Zobacz też:
Frytkownica beztłuszczowa – jak działa i czy warto?
Zobacz więcej
Czy frytkownica beztłuszczowa jest zdrowa?
Zobacz więcej
Ile wat i obrotów powinna mieć wyciskarka wolnoobrotowa?
Zobacz więcej