Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Rolada z kurczakiem

Rolada z kurczakiem

Zrób wrażenie na swoich znajomych

Porcje 1 p, Czas przygotowania: 60 m,

Składniki

  • Nadzienie:
  • 1 cebula (średniej wielkości)
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g piersi kurczaka, ugotowanej i podsmażonej sposobem sauté
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka (240 ml) mleka
  • Ciasto:
  • 200 g sera ricotta
  • 150 g margaryny
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 200 g mąki uniwersalnej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Instrukcje

  • Używając noża tnącego i pojemnika robota kuchennego, posiekaj kolejno cebulę, czosnek i kurczaka.
  • Krótko podsmażaj w rondlu na mocno rozgrzanym oleju cebulę i czosnek, cały czas mieszając. Dodaj kurczaka, przypraw do smaku solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę kukurydzianą zmieszaną z mlekiem, i mieszaj aż całość zgęstnieje.
  • Zdejmij z ognia, dodaj masło i pozostaw do ostygnięcia. Umieść składniki ciasta w pojemniku robota kuchennego i używając końcówki tnącej, miksuj je do uzyskania jednolitej masy.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Rozwałkuj ciasto na powierzchni posypanej mąką. Następnie ostrożnie nałóż na nie schłodzoną mieszankę z kurczakiem i zwiń rozwałkowaną płachtę ciasta, tworząc brazylijską roladę (rocambole).
  • Posmaruj roladę żółtkiem i piecz w średniej temperaturze przez około 40 minut.
  • Odpowiednio udekoruj i podawaj zaraz po przygotowaniu.
  • Czas przygotowania: 60 minut
Rolada z kurczakiem