Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Wieprzowina satay z sosem z orzeszków ziemnych

Wieprzowina satay z sosem z orzeszków ziemnych

Porcje 4 p, Czas przygotowania: 35 m, Czas gotowania 10 m

Składniki

  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego startego korzenia imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 2 łyżeczki pasty chili lub pikantnego sosu paprykowego
  • 2-3 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 400 g chudego schabu wieprzowego w kostkach 3 cm
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 100 g niesolonych zmielonych orzeszków ziemnych

Instrukcje

  • Wymieszaj w misce połowę czosnku z imbirem, 1 łyżeczką pikantnego sosu paprykowego, 1 łyżką sosu sojowego i 1 łyżką oleju. Wymieszaj mięso z mieszanką i pozostaw na 15 minut do zamarynowania.
  • Rozgrzej urządzenie airfryer do 200°C.
  • Umieść zamarynowane mięso w koszu i wsuń kosz do urządzenia airfryer. Ustaw zegar na 12 minut i piecz mięso do momentu, kiedy uzyska brązowy kolor. Podczas pieczenia odwróć mięso.
  • W międzyczasie przygotuj sos z orzeszków ziemnych: podgrzej w rondlu 1 łyżkę oleju i lekko podsmaż sauté szalotkę z pozostałym czosnkiem. Dodaj kolendrę i smaż jeszcze przez chwilę.
  • Gotuj ostrożnie przez 5 minut, mieszając. Jeśli sos stanie się zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody. Dopraw do smaku sosem sojowym i pikantnym sosem paprykowym.
Wieprzowina satay z sosem z orzeszków ziemnych