Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Brązowe bułeczki z tutti frutti

Brązowe bułeczki z tutti frutti

Zabawny sposób na początek dnia

Porcje 1 p, Czas gotowania 35 m

Składniki

  • 300 g mąki razowej
  • 200 g mąki
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 200 g suszonych moreli, posiekanych
  • 3–4 łyżki płatków owsianych, maku i/lub nasion sezamu
  • - blacha do pieczenia wysmarowana tłuszczem

Instrukcje

  • Do robota kuchennego podłącz końcówkę do wyrabiania ciasta i wsyp do miski mąkę razową, zwykłą mąkę, drożdże oraz 1 łyżeczkę soli.
  • Zmiksuj wszystkie składniki, dolewając przez otwór na produkty 350 ml letniej wody małym strumieniem. Mieszaj składniki w robocie kuchennym aż do wyrobienia ciasta. Dodaj morele i pozostaw robota kuchennego włączonego, aż połączą się z ciastem.
  • Na koniec ręcznie zagniataj ciasto przez kilka sekund na posypanej mąką powierzchni. Uformuj ciasto w kulę, włóż do miski i przykryj folią kuchenną. Zostaw na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Podziel ciasto na 8 kawałków, zagniataj je przez kilka minut i uformuj w bułki. Umieść bułki na blasze do pieczenia.
  • Skrop niewielką ilością wody i posyp mieszanką płatków owsianych, maku i/lub nasion sezamu. Przykryj czystym ręcznikiem kuchennym i pozostaw na dodatkową godzinę do wyrośnięcia.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Piecz bułki na środkowym poziomie piekarnika przez 10–15 minut, aż będą złociste. Pozostaw do ostygnięcia.
  • Czas przygotowania: 35 minut + 2 godziny na wyrośnięcie
Brązowe bułeczki z tutti frutti