Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Krewetki królewskie w szynce z dipem z czerwonej papryki

Krewetki królewskie w szynce z dipem z czerwonej papryki

Porcje p, Czas przygotowania: 15 m, Czas gotowania 13 m

Składniki

  • 1 duża przekrojona na połowę czerwona papryka
  • 10 rozmrożonych krewetek królewskich
  • 5 plastrów surowej szynki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duży rozgnieciony ząbek czosnku
  • ½ łyżki papryki w proszku
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Widelczyki do tapas

Instrukcje

  • Rozgrzej frytownicę wielofunkcyjną airfryer do 200°C. Włóż paprykę do kosza i wsuń go do urządzenia airfryer. Ustaw zegar na 10 minut. Piecz paprykę, dopóki skórka trochę się nie przypiecze.
  • Włóż paprykę do miski i przykryj ją pokrywką lub folią. Odstaw paprykę na 15 minut.
  • Obierz krewetki, z tyłu każdej z nich zrób nacięcie i usuń czarną żyłkę. Przekrój plastry szynki wzdłuż na połowę. Każdą krewetkę owiń takim półplastrem szynki.
  • Posmaruj paczuszki krewetkowe cienką warstwą oliwy z oliwek i włóż je do kosza. Wsuń kosz do urządzenia airfryer i ustaw zegar na 3 minuty. Smaż krewetki, aż będą chrupiące.
  • W międzyczasie obierz ze skórki połówki papryki, usuń nasiona i pokrój paprykę na kawałki. Zmiksuj paprykę w blenderze razem z czosnkiem, papryką w proszku i oliwą z oliwek. Wlej sos do miseczki i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Podawaj krewetki w szynce na półmisku z widelczykami do tapas i miseczką z dipem z czerwonej papryki.
Krewetki królewskie w szynce z dipem z czerwonej papryki