Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Minipizza z bazylią i brokułami

Minipizza z bazylią i brokułami

Niezawodny hit na każdym przyjęciu

Porcje 4 p, Czas gotowania 40 m

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 300–400 g różyczek brokułów
  • 30 g świeżej bazylii
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany crème fraîche
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 dymki pokrojone w centymetrowe kawałki
  • 150 g sera do pizzy
  • - blacha do pieczenia wysmarowana tłuszczem

Instrukcje

  • Do robota kuchennego podłącz końcówkę do wyrabiania ciasta i wsyp do miski mąkę i drożdże. Zmiksuj wszystkie składniki, dolewając przez otwór na produkty oliwę z oliwek oraz 250 ml letniej wody małym strumieniem.
  • Mieszaj składniki w robocie kuchennym aż do wyrobienia ciasta. Na koniec ręcznie zagniataj ciasto przez kilka sekund na posypanej mąką powierzchni. Uformuj ciasto w kulę, włóż do miski i przykryj folią kuchenną. Zostaw na 30 minut w ciepłym miejscu do wyr
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Gotuj w słonej wodzie różyczki brokułów przez 3–4 minuty, aż będą al dente. Połóż je na durszlaku, opłucz zimną wodą i pozostaw do odsączenia.
  • Wypłucz miskę robota, włóż do niej bazylię oraz czosnek i drobno posiekaj. Dodaj śmietanę crème fraîche i mieszaj aż do uzyskania ładnego, zielonego sosu. Przypraw do smaku.
  • Podziel ciasto na 4 kawałki i połóż je na posypanej mąką powierzchni. Rozwałkuj każdy z kawałków na koło o średnicy mniej więcej 15 cm i umieść na blasze do pieczenia.
  • Rozsmaruj masę z bazylii na pizzach, a na wierzchu ułóż różyczki brokułów i dymki. Posyp serem. Piecz pizze na środkowym poziomie piekarnika przez 15 minut, aż będą złociste.
  • Czas przygotowania: 40 minut + 30 minut na wyrośnięcie
Minipizza z bazylią i brokułami