Letnie zakupy
Pierwszym krokiem do przygotowania zdrowych letnich potraw jest wyprawa na targ lub do sklepu warzywnego. Warto znaleźć sprawdzonych dostawców, by mieć pewność, że warzywa i owoce, będą zdrowe i świeże. - Już sam widok straganów pełnych truskawek, malin, jagód, brzoskwiń ale i różnokolorowych warzyw (szpinaku, botwinki, rzodkiewek, ogórków, fasolki, cukinii czy bakłażana) sprawia, że mamy ochotę zjeść pyszną i lekką sałatkę, a w głowie pojawia się lista pomysłów na nowe roślinne dania - zauważa Agata Ziemnicka- Łaska. Na szczęście do ich przygotowania nie trzeba wcale spędzać wielu godzin w kuchni nad rozgrzanym piekarnikiem. Warzywa i owoce latem warto jeść w jak najmniej przetworzonej formie, np. zup (na zimno i na ciepło), soków oraz koktajli. Przygotowania ułatwić mogą proste urządzenia, jak blender czy wyciskarka do soków. - Dobrze jest również w ten proces zaangażować dzieci, wtedy z pewnością z większą ochotą wypiją zielony witaminowy koktajl, a i wrzucanie owoców i warzyw do blendera czy wyciskarki będzie prawdziwą frajdą – dodaje dietetyczka.
Pomysł na zupę
Zamiast ciężkiego żurku, zabielanej pomidorowej i schabowego na letni obiad lepiej wybierz lekką warzywną zupę. Chłodniki to pomysł na upał - wystarczy w blenderze zmiksować warzywa, dodać jogurt i dużą garść świeżych ziół i cieszyć się sycącym orzeźwieniem. - Zupy możemy też przyrządzać tradycyjnie - na bazę z duszonej cebulki i czosnku dodajemy wybrane warzywa (posiekaną botwinkę, świeże pomidory, cukinię z koperkiem czy kalafiora i zielony groszek), zalewamy domowym bulionem, gotujemy i miksujemy blenderem na gładką zupę krem – podpowiada dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips, Agata Ziemnicka- Łaska. By nieco zwiększyć kaloryczność letniej zupy wzbogać ją w łyżkę jogurtu greckiego, kilka kostek sera Feta, ryżu pełnoziarnistego czy kaszy.