Centrum prasowe

Lato pełne witamin


Latem gotowanie nie musi być nużące i uciążliwe. Czasami wystarczy połączenie kilku owoców i warzyw, by wyczarować smaczne, sycące i zarazem orzeźwiające danie. Korzystaj ze smaków lata, bo to wspaniały czas na wykształcenie w sobie nawyku jedzenia jak największej ilości warzyw i owoców, które o tej porze roku są smaczniejsze i mają wyższą wartość odżywczą. 

25 lipca 2017

Pyszny zdrowy sok

Lato to czas, gdy najczęściej z większą ochotą jada się warzywa i owoce. Z łatwością możesz kupić świeże produkty roślinne, które w dodatku są smaczniejsze i mają wyższą wartość odżywczą niż w innych okresach roku. To zatem idealny moment, by naszą codzienną dietę wzbogacić o lekkie i orzeźwiające potrawy na bazie warzyw i owoców. 

 

Często w trakcie upałów nie mamy ochoty na duże i ciężkostrawne posiłki, jednak rezygnacja z jedzenia w ciągu dnia, sprawia, że wieczorem pojawia się ogromny apetyt i zjadamy dużo więcej niż potrzebujemy, szczególnie pokarmów bogatych w cukry i tłuszcze. Rozwiązaniem tego problemu może być sięganie w ciągu dnia po lekkie warzywno-owocowe posiłki, które nas nasycą a dodatkowo zadbają o prawidłowe nawodnienie organizmu - radzi dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips, Agata Ziemnicka- Łaska.

Letnie zakupy

 

Pierwszym krokiem do przygotowania zdrowych letnich potraw jest wyprawa na targ lub do sklepu warzywnego. Warto znaleźć sprawdzonych dostawców, by mieć pewność, że warzywa i owoce, będą zdrowe i świeże. - Już sam widok straganów pełnych truskawek, malin, jagód, brzoskwiń ale i różnokolorowych warzyw (szpinaku, botwinki, rzodkiewek, ogórków, fasolki, cukinii czy bakłażana) sprawia, że mamy ochotę zjeść pyszną i lekką sałatkę, a w głowie pojawia się lista pomysłów na nowe roślinne dania - zauważa Agata Ziemnicka- Łaska. Na szczęście do ich przygotowania nie trzeba wcale spędzać wielu godzin w kuchni nad rozgrzanym piekarnikiem. Warzywa i owoce latem warto jeść w jak najmniej przetworzonej formie, np. zup (na zimno i na ciepło), soków oraz koktajli. Przygotowania ułatwić mogą proste urządzenia, jak blender czy wyciskarka do soków. - Dobrze jest również w ten proces zaangażować dzieci, wtedy z pewnością z większą ochotą wypiją zielony witaminowy koktajl, a i wrzucanie owoców i warzyw do blendera czy wyciskarki będzie prawdziwą frajdą – dodaje dietetyczka.

 

Pomysł na zupę

 

Zamiast ciężkiego żurku, zabielanej pomidorowej i schabowego na letni obiad lepiej wybierz lekką warzywną zupę. Chłodniki to pomysł na upał - wystarczy w blenderze zmiksować warzywa, dodać jogurt i dużą garść świeżych ziół i cieszyć się sycącym orzeźwieniem. - Zupy możemy też przyrządzać tradycyjnie - na bazę z duszonej cebulki i czosnku dodajemy wybrane warzywa (posiekaną botwinkę, świeże pomidory, cukinię z koperkiem czy kalafiora i zielony groszek), zalewamy domowym bulionem, gotujemy i miksujemy blenderem na gładką zupę krem – podpowiada dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips, Agata Ziemnicka- Łaska. By nieco zwiększyć kaloryczność letniej zupy wzbogać ją w łyżkę jogurtu greckiego, kilka kostek sera Feta, ryżu pełnoziarnistego czy kaszy. 

Wyciskarka Avance przygotuje pyszny sok warzywny

Warzywno-owocowe soki i koktajle

 

Soki i koktajle komponuj wedle pomysłu i ochoty! . - Dobre połączenia to np. ananas z bananem i jarmużem, szpinak z dodatkiem awokado i truskawek czy seler naciowy z jabłkiem, sokiem z cytryny i natką pietruszki. Jedyne co ogranicza nas w przygotowaniu soków i koktajli to wyobraźnia - podsumowuje dietetyczka. 

 

Do przygotowywania soków przyda się wyciskarka wolnoobrotowa, dzięki której wyciśniesz sok zarówno z twardych składników, jak i miękkich owoców i warzyw, a także ziół i zieleniny. 

Dodatkowo, technologia MicroMasticating zastosowana w wyciskarkach Philips Avance pozwala wycisnąć do 90%1owoców. Jeśli natomiast bardziej lubisz gęste koktajle i smoothie, wypróbuj blender kielichowy, np. HR3655, który dokładnie blenduje wszystkie składniki dzięki silnikowi o dużej mocy 1400 W i szybkości 35 000 obr./min. Dodatkowo razem z blenderem dostaniesz 2 tritanowe bidony, w których najpierw bezpośrednio możesz zblendować swój koktajl, a następnie z łatwością zabrać go ze sobą, gdy wychodzisz. W ten sposób porcją witamin i letnich smaków możesz cieszyć się zarówno w domu, jak i w pracy lub podróży.
Blender kielichowy HR3655 na kuchennym blacie
Dane na podstawie testów wewnętrznych przeprowadzonych na 1000 g winogron, jabłek, czarnej porzeczki, truskawek, pomidorów, arbuzów, pomarańczy i granatów.

Dodatkowych informacji udzielają:

Izabela Rogulska 

PR Manager

Email: izabela.rogulska@philips.com

 

Agata Blinkiewicz 

PR Specialist 

E-mail: agata.blinkiewicz@philips.com

O spółce Royal Philips

Royal Philips to lider branży technologii medycznych. Misją firmy jest poprawa stanu zdrowia ludności, którą osiąga poprzez kompleksową opiekę opartą na: zdrowym trybie życia, profilaktyce, diagnostyce, leczeniu, a także opiece domowej nad pacjentem. Philips wykorzystuje zaawansowaną technologię, dogłębne analizy kliniczne oraz spostrzeżenia konsumentów aby dostarczyć zintegrowane rozwiązania. Firma, z główną siedzibą w Holandii, jest liderem w obszarze diagnostyki obrazowej i opartego na niej leczenia, monitorowania stanu zdrowia pacjentów, informatyki medycznej, a także w dziedzinie zdrowia konsumentów i opieki domowej. 

 

Sprzedaż produktów Philips z portfolio technologii zdrowotnych, osiągnęła w 2016 roku wartość 17,4 mld euro. Firma w tym czasie zatrudniała około 71 000 pracowników, oferując swoje produkty i usługi w ponad 100 krajach na całym świecie.


Informacje na temat firmy Philips można znaleźć na www.philips.pl/healthcare i www.philips.com/newscenter
.