0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 6 min

    sty 15, 2023 

    Blog ›› Dom ›› Kuchnia ›› Porady ›› Jak zrobić mąkę ryżową?

    Jak zrobić mąkę ryżową?

    Jak zrobić mąkę ryżową?

     

    Mąka ryżowa choć nie cieszy się jeszcze taką popularnością jak tradycyjna mąka pszenna, jest świetnym składnikiem zwłaszcza w kuchni osób na diecie bezglutenowej lub chorujących na celiakię. Jest delikatna i neutralna w smaku, dlatego rewelacyjnie sprawdza się do przygotowywania m.in. naleśników, racuchów czy lekkiego, chrupiącego pieczywa. Jeśli masz w domu blender kielichowy, z łatwością samodzielnie przygotujesz mąkę ryżową w swoim domu.

    Czy mąka ryżowa jest zdrowa?

     

    Mąkę ryżową pozyskuje się z drobno zmielonych ziaren ryżu. Posiada niski indeks glikemiczny, zawiera witaminy B1 i B6, C, A i E, a także żelazo, niacynę, magnez oraz cynk. Co więcej, to dobra opcja dla osób na diecie – mąka ryżowa jest bowiem mniej kaloryczna od mąki pszennej. W 100 gramach produktu kryje się około 360 kcal. Za sprawą składników odżywczych, które się w niej znajdują, obniża poziom złego cholesterolu, a dodatkowo poprawia prawidłowe stężenie cukru we krwi. Błonnik zawarty w mące ryżowej zapobiega zaparciom, zapewnia uczucie sytości na długi czas i korzystnie wpływa na układ pokarmowy.

     

     

    Co można zrobić z mąki ryżowej?

     

    Mąka ryżowa to doskonała alternatywa dla dobrze znanej i stosowanej od lat mąki pszennej. Wiesz już, że jest mniej kaloryczna, nie ma glutenu i zawiera wiele cennych składników odżywczych. W swojej kuchni możesz używać jej do przygotowywania rozmaitych potraw i wypieków. Znakomicie sprawdzi się jako baza do ciast, domowych ciasteczek, naleśników, racuchów, pierogów, chleba i muffinków. Z powodzeniem wykorzystasz ją też do zagęszczenia zup i sosów.


    Zanim jednak zdecydujesz się dodać ją do różnego rodzaju dań, pamiętaj, że jest dość kleista, więc lepiej dodać jej nieco mniej niż zwykłej mąki.

    Domowe naleśniki z mąki ryżowej

     

    Masz ochotę na pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie? Strzałem w dziesiątkę dla Ciebie i całej Twojej rodziny będą naleśniki na bazie mąki ryżowej. Przygotujesz je w kilka chwil – wystarczy tylko kilka składników:

     

    • 150 g mąki ryżowej,

    • 200-250 ml mleka,

    • 2 jajka,

    • cukier (2-3 łyżeczki),

    • szczypta soli,

    • olej rzepakowy do smażenia.

     

    Wykonanie naleśników z mąki ryżowej jest bardzo proste. Wystarczy, że wszystkie składniki z listy umieścisz w naczyniu i dokładnie zmiksujesz na gładką masę. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta – dodaj mleka. Jeśli zbyt rzadka – dosyp mąki.

     

    Rozgrzej patelnię, nałóż jedną porcję ciasta i dokładnie rozprowadź na całej powierzchni patelni. Następnie smaż z obu stron aż naleśniki będą miały ładny, złoty kolor.

     

    Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami: dżemem, serem, serkiem homogenizowanym, cukrem pudrem, świeżymi owocami, bitą śmietaną, syropem klonowym czy lodami.

     

    To także może Cię zainteresować: >> Jak zrobić makaron bezglutenowy w makaroniarce Philips?

    Mąka ryżowa rozsypana na stole.

    Jak zrobić mąkę ryżową?

     

    Samodzielne zrobienie mąki ryżowej nie jest niczym trudnym. Wystarczy, że ziarna ryżu (może być biały lub brązowy) wsypiesz do blendera wysokoobrotowego i zmielisz zgodnie ze swoimi preferencjami na drobny, przypominający zwykłą mąkę lub nieco grubszy pył.


    Przygotowując mąkę ryżową w domu, zyskujesz pewność, że nie ma w niej glutenu – zdarza się bowiem, że mąka kupiona w sklepie go zawiera, ponieważ w tych samych zakładach produkcyjnych wytwarza się także inne rodzaje mąki (np. pszenną).

    Jakie urządzenie najlepiej sprawdzi się do zrobienia mąki ryżowej?

     

    Urządzeniem, które najlepiej sprawdzi się do zrobienia domowej mąki ryżowej jest blender kielichowy. Jak więc się okazuje, blendery wysokoobrodowe Philips to doskonały wybór nie tylko, jeśli chcesz w kilka chwil wyczarować pyszne i zdrowe koktajle, zupy, kremy, desery, lody czy ciasta, ale także podstawowe produkty spożywcze, takie jak wspomniana już mąka ryżowa. Modele z silnikami o mocy 1400 W i prędkości 35 000 obr/min. doskonale poradzą sobie nawet z najtwardszymi składnikami. Co więcej, tritanowy kielich jest 20 razy mocniejszy od plastiku, nie ma zapachu, nie odbarwia się i nie zawiera szkodliwego BPA. Jedno urządzenie do zadań specjalnych – to jest to!

     

    Przeczytaj także:

    >> Blender kielichowy czy ręczny?

    >> Jaki blender kupić?

     

    Bibliografia:

    • I. Przetaczek-Rożnowska, E. Bubis, Zboża bezglutenowe alternatywą dla osób chorych na celiakię, Kosmos, Problemy Nauk Biologicznych, Tom 61 nr 1, 2016

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.