Czas czytania: 5 min
Belgijskie, karbowane lub z batatów – frytki w każdej postaci to doskonała przekąska. Są też idealnym dodatkiem do wielu potraw, w tym hamburgerów, steków, grillowanego mięsa czy ryby. Poznaj sposoby na przygotowanie chrupiących i zdrowych frytek we frytkownicy beztłuszczowej!
Airfryer Philips Ovi Smart to frytkownica beztłuszczowa, która jest łatwa w obsłudze i pozwoli Ci na szybkie przygotowanie kultowej przekąski w różnych wariantach. Dzięki formule obróbki, która nie wymaga dużej ilości tłuszczu, możesz cieszyć się frytkami w ulubionym wydaniu bez wyrzutów sumienia. Usmażone na kilku kroplach oleju będą smakiem przypominać nieco te z piekarnika. Jednak przyrządzisz je o wiele szybciej – zamiast 40 minut wystarczy kwadrans. Co więcej, skoncentrowane ciepło z frytkownicy nadaje wyjątkowego aromatu. Dzięki równomiernej cyrkulacji powietrza w urządzeniu przygotujesz idealnie chrupiące frytki bez ryzyka, że będą surowe lub przeciągnięte.
Zastanawiasz się jak zrobić chrupiące frytki we frytkownicy? Oto kilka wskazówek jak przygotować ulubione frytki ziemniaczane na zdrowo: Dzięki tym prostym krokom ziemniaki są gotowe do obróbki we frytkownicy beztłuszczowej.
Frytki możesz przygotować w różnych wariantach. Dla urozmaicenia, zamiast ziemniaków warto wykorzystać też inne rodzaje warzyw. Frytki z cukinii, marchewki lub dyni to świetna alternatywa dla ziemniaków. Oto jak je przygotować: Cukinia, marchew czy dynia to źródło błonnika, przeciwutleniaczy, a także cennych minerałów i witamin. Takie zdrowe przekąski mogą stać się ulubionym daniem dla całej rodziny!
Zastanawiasz się, jakie mrożone frytki wybrać do frytkownicy beztłuszczowej? Każda marka będzie dobra! Frytki proste, karbowane, zakręcone lub stekowe – wybierz ulubiony rodzaj! Warto jednak zwrócić uwagę, aby produkt miał dobry skład, czyli bez polepszaczy smaków i sztucznych dodatków.
Nie musisz obawiać się, że mrożone frytki będą mało wyraziste i bez smaku. Urządzenie typu Airfryer zapewnia ich kruchość i umamiczny smak. Dzięki równomiernej obróbce powietrznej mrożone frytki zawsze wyjdą perfekcyjnie. Będą chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku – nigdy rozmoczone, ani przypalone. Mrożone frytki z frytkownicy beztłuszczowej smakują jak te z fastfoodów (a nawet lepiej), a przy tym są zdrowsze.
Dostosuj czas smażenia w zależności od tego, jaką teksturę frytek chcesz uzyskać. Jeśli lubisz bardziej chrupiące frytki, warto nieco wydłużyć czas obróbki.
Frytkownica beztłuszczowa jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego smażenia w głębokim tłuszczu! Błyskawicznie przygotujesz w niej frytki – zarówno te mrożone jak i ze świeżych warzyw. Wystarczy umieścić frytki w Airfryer i włączyć urządzenie na 15-20 minut.
Masz resztki ugotowanych frytek? Po prostu podgrzej je we frytkownicy beztłuszczowej przez 1-2 minuty.
Jako przekąskę, podawaj frytki z ulubionym dipem do maczania. Może to być coś prostego, np. ketchup, majonez lub gotowy sos BBQ. Zawsze warto też przygotować sos samodzielnie. Wykorzystaj do tego to, co masz w domu. Na przykład na bazie miodu bez problemu zrobisz sos miodowo-musztardowy. Zamiast majonezu możesz przygotować domowy sos czosnkowy ze śmietany (lub jogurtu w wersji fit). Chcesz poeksperymentować? Ciekawym dodatkiem może okazać się: Frytki możesz też zaserwować jako dodatek do dania głównego, np. ryby w panierce do słynnej brytyjskiej potrawy – fish&chips, udek lub skrzydełek z kurczaka, burgerów, steków oraz różnych rodzajów grillowanego mięsa.
Zobacz też:
Frytkownica beztłuszczowa – jak działa i czy warto?
Zobacz więcej
Kombiwar czy frytkownica beztłuszczowa – czym się różnią?
Zobacz więcej
Czy frytkownica beztłuszczowa jest zdrowa?
Zobacz więcej