0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Reading Time: 4 Min

    Porady›› Zupa krem, czyli blendowanie i miksowanie zup

    Porady ›› Zupa krem, czyli blendowanie i miksowanie zup

    Zupa krem, czyli blendowanie i miksowanie zup

    Są niezwykle proste w przygotowaniu. Można je przyrządzić niemal ze wszystkich rodzajów warzyw, a czasem tez i owoców. Zupy kremy – bo o nich mowa – to bohaterki dzisiejszego artykułu. Poniżej znajdziecie krótką historię zup kremów i dowiecie się, które urządzenia mogą wam się przydać do miksowania i blendowania zup.

    Zupa krem – danie prosto z Francji

     

    Pierwsze zupy kremy były podawane w XIX wieku we Francji. W tamtych czasach określano je mianem purée. Obecnie ta nazwa jest zarezerwowana dla dań jednoskładnikowych, najczęściej z ziemniaków, ale też innych rodzajów warzyw: marchewki, groszku, batatów itp. Ówczesne zupy kremy, serwowane nad Sekwaną, miały bardzo gęstą konsystencję. Wszystko dlatego, że ucierano je ręcznie, a uzyskane w ten sposób danie, dodatkowo zagęszczano przy użyciu mąki, śmietany, żółtka lub zasmażki.


    Cały proces przygotowywania zup kremów był bardzo czasochłonny, w końcu wtedy nie znano jeszcze takich urządzeń, jak blender czy mikser. Żeby przygotować danie, wszystkie składniki należało przetrzeć przez sito. Nic więc dziwnego, że serwowano je jedynie w restauracjach. Dopiero upowszechnienie wspomnianych urządzeń AGD sprawiło, że zupy kremy zaczęły zyskiwać na popularności. Dzisiejsze wersje tego przysmaku są znacznie lżejsze i mnie kaloryczne od oryginału.

    Blendowanie i miksowanie zupy – urządzenia, które mogą się przydać

     

    Czasy, w których zupy kremy przygotowywano przecierając wszystkie składniki przez sito, są dawno za nami – i całe szczęście! Teraz, tego typu danie można przyrządzić znacznie szybciej, wykorzystując do tego celu odpowiednie urządzenie AGD. Nieoceniony pomocnik w przypadku blendowania zup to oczywiście blender kielichowy (w wersji tradycyjnej lub próżniowej), jednak równie dobrze w tej roli poradzi sobie blender ręczny. Warto poznać zalety każdego z rozwiązań. To znacznie ułatwi podjęcie decyzji, jaki blender kupić do swojej kuchni.

    Zupę krem można łatwo przygotować, korzystając z blendera ręcznego.

    Blendowanie zupy blenderem kielichowym


    Wybierając blender kielichowy do blendowania zupy należy zwrócić szczególną uwagę na pojemność kielicha. Im kielich będzie większy, tym lepiej. Modele o pojemności 1,5-2 litry, pozwolą na przygotowanie smacznego dania dla całej rodziny lub pozostawienia porcji na później. Nie bez znaczenia pozostaje również moc blendera – im będzie wyższa, tym łatwiej urządzenie poradzi sobie z rozdrobnieniem składników potrawy. 

     

    Blender kielichowy HR3573/90 spełnia te wymagania. Ma kielich o pojemności 2 litrów (z czego pojemność robocza to 1,5 litra), a jego moc to aż 1000 W! To, co wyróżnia ten model to technologia ProBlend Crush, czyli 6 różnych ostrzy, które są w stanie uporać się nawet z najtwardszymi składnikami. Wspomniana technologia w połączeniu z ogromną mocą sprawia, że urządzenie jest niezwykle wydajne.

    Blender próżniowy wysokoobrotowy – nieoceniona pomoc w każdej kuchni

     

    Jednym z rodzajów blendera kielichowego jest blender póżniowy wysokoobrotowy HR3752/00, który również przyda się do przygotowania smacznych zup kremów. To prawdziwa rewolucja, jeśli chodzi o urządzenia do blendowania. Działanie tego blendera opiera się na technologii próżniowej. Oznacza to, że urządzenie wysysa tlen z kielicha przed rozpoczęciem blendowania. To powoduje, że uzyskana w ten sposób zupa krem ma bardziej jednolitą i pozbawioną piany konsystencję.

     

    Warto podkreślić, że technologia wysokoobrotowa pozwala uwolnić z owoców i warzyw zdecydowanie więcej składników odżywczych, niż podczas tradycyjnego blendowania. Dzięki temu, składniki są dużo łatwiej przyswajane przez organizm. Cały proces blendowania zupy odbywa się w wysokiej klasy tritanowym kielichu, który nie wydziela żadnego zapachu, nie odbarwia się, a przy tym jest 20 razy bardziej wytrzymały niż zwykły plastik.

     

    Opisywany blender wysokoobrotowy ma moc 1400 W, a jego prędkość osiąga wynik na poziomie 35000 obrotów na minutę. Nic więc dziwnego, że urządzenie jest w stanie poradzić sobie nawet z najtwardszymi produktami. Pyszne koktajle i zupy można wykonać nawet w minutę, a dzięki technologii próżniowej, uzyskane w ten sposób dania utrzymują świeżość nawet do 8h.

    Blendowanie zupy blenderem ręcznym

     

    Zupę można z powodzeniem zblendować używając do tego celu blendera ręcznego. W przypadku tego rodzaju urządzenia, kluczowe znaczenie ma silnik – bardzo ważne, żeby miał odpowiednią moc, najlepiej na poziomie 800 W. Równie istotne są dodatkowe akcesoria, które znacznie ułatwią blendowanie zupy, jak np. osłonka przeciwrozpryskowa. Dzięki niej można szybko przygotować ulubioną zupę, bez obaw o pozostawienie bałaganu w kuchni.


    Propozycja blendera ręcznego, który świetnie poradzi sobie z blendowaniem zupy to Zoodler HR2657/90. Model może poszczycić się mocą 800 W, a jego działanie opiera się na dwóch technologiach: ProMix i SpeedTouch. Dzięki tej pierwszej, mieszanie składników odbywa się bardzo szybko, a jednocześnie dokładnie. Natomiast ta druga umożliwia płynną regulację mocy. Warto dodać, że sama obsługa urządzenia jest banalnie prosta, wciśnięcie jednego przycisku pozwala na szybką zmianę akcesoriów.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.