Zrób wrażenie na swoich znajomych
Porcje 1 p, Czas przygotowania: 60 m
Składniki
- Nadzienie:
- 1 cebula (średniej wielkości)
- 1 ząbek czosnku
- 500 g piersi kurczaka, ugotowanej i podsmażonej sposobem sauté
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka (240 ml) mleka
- Ciasto:
- 200 g sera ricotta
- 150 g margaryny
- 100 g mąki kukurydzianej
- 200 g mąki uniwersalnej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Instrukcje
- Używając noża tnącego i pojemnika robota kuchennego, posiekaj kolejno cebulę, czosnek i kurczaka.
- Krótko podsmażaj w rondlu na mocno rozgrzanym oleju cebulę i czosnek, cały czas mieszając. Dodaj kurczaka, przypraw do smaku solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę kukurydzianą zmieszaną z mlekiem, i mieszaj aż całość zgęstnieje.
- Zdejmij z ognia, dodaj masło i pozostaw do ostygnięcia. Umieść składniki ciasta w pojemniku robota kuchennego i używając końcówki tnącej, miksuj je do uzyskania jednolitej masy.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Rozwałkuj ciasto na powierzchni posypanej mąką. Następnie ostrożnie nałóż na nie schłodzoną mieszankę z kurczakiem i zwiń rozwałkowaną płachtę ciasta, tworząc brazylijską roladę (rocambole).
- Posmaruj roladę żółtkiem i piecz w średniej temperaturze przez około 40 minut.
- Odpowiednio udekoruj i podawaj zaraz po przygotowaniu.
- Czas przygotowania: 60 minut
Zobacz też:
Małe AGD do kuchni
Zobacz więcej
Malakser kuchenny - czym jest i do czego służy?
Zobacz więcej
Przegląd blenderów kielichowych z bidonami Philips
Zobacz więcej