500 g piersi kurczaka, ugotowanej i podsmażonej sposobem sauté
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 szklanka (240 ml) mleka
Ciasto:
200 g sera ricotta
150 g margaryny
100 g mąki kukurydzianej
200 g mąki uniwersalnej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Jak przygotować słodkie oblicze papryki:
Używając noża tnącego i pojemnika robota kuchennego, posiekaj kolejno cebulę, czosnek i kurczaka.
Krótko podsmażaj w rondlu na mocno rozgrzanym oleju cebulę i czosnek, cały czas mieszając. Dodaj kurczaka, przypraw do smaku solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę kukurydzianą zmieszaną z mlekiem, i mieszaj aż całość zgęstnieje.
Zdejmij z ognia, dodaj masło i pozostaw do ostygnięcia. Umieść składniki ciasta w pojemniku robota kuchennego i używając końcówki tnącej, miksuj je do uzyskania jednolitej masy.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Rozwałkuj ciasto na powierzchni posypanej mąką. Następnie ostrożnie nałóż na nie schłodzoną mieszankę z kurczakiem i zwiń rozwałkowaną płachtę ciasta, tworząc brazylijską roladę (rocambole).
Posmaruj roladę żółtkiem i piecz w średniej temperaturze przez około 40 minut.
Odpowiednio udekoruj i podawaj zaraz po przygotowaniu.
Kliknięcie tego linku spowoduje opuszczenie oficjalnej witryny Royal Philips (“Philips”). Wszystkie linki do witryn internetowych będących własnością osób trzecich, które pojawiają się w tej witrynie, są udostępniane wyłącznie dla Twojej wygody. Wszelkie linki kierujące do innych stron nie stanowią akceptacji takiej innej strony i Philips nie wyraża żadnej opinii ani gwarancji w stosunku co rzetelności, terminowości lub czy odpowiedniego charakteru treści zawartych na jakiejkolwiek stronie, do których link znajduje się na witrynie i nie przyjmuje żadnej wynikającej z tego tytułu odpowiedzialności.
Zobacz też:
Frytkownica beztłuszczowa – jak działa i czy warto?
Zobacz więcej
Kombiwar czy frytkownica beztłuszczowa – czym się różnią?
Zobacz więcej
Czy frytkownica beztłuszczowa jest zdrowa?
Zobacz więcej