Lekka, kremowa pełnia smaku
Porcje 4 p, Czas gotowania 50 m
Składniki
- 2 listki białej żelatyny
- 200 g wędzonego filetu z makreli
- 8 solonych korniszonów (małych)
- 150 ml śmietanki
- 1 drobno posiekana szalotka
- 2 łyżki świeżego, drobno posiekanego estragonu
- 1 białko jaja
- świeżo zmielony pieprz (cytrynowy)
- 1–2 łyżki soku z cytryny
- - robot kuchenny z końcówką do ubijania piany
Instrukcje
- Zanurz żelatynę w dużej ilości zimnej wody na 5 minut. Oczyść filet z makreli, usuwając skórę i ości, i pokrusz go w małe kawałki. Posiekaj 6 korniszonów, a pozostałe 2 pokrój na cienkie, ukośne plasterki.
- Do robota kuchennego podłącz końcówkę do ubijania piany i ubij 100 ml śmietanki na prawie sztywną pianę. Wymieszaj posiekane korniszony, szalotkę i estragon z makrelą, a następnie zmieszaj łyżką z bitą śmietaną. Powoli pogrzej pozostałą śmietankę w rondlu
- Wyciśnij dokładnie wodę z żelatyny i mieszając, rozpuść żelatynę w ciepłej, śmietankowej masie. Powoli wlej mieszankę żelatyny i śmietany do masy makrelowej. Dokładnie umyj i odtłuść końcówkę do ubijania piany.
- Ubij białko i ¼ łyżeczki soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj łyżką pianę z białka z masa makrelową. Przypraw do smaku sokiem z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem (cytrynowym).
- Przełóż mus z makreli do czterech małych miseczek lub salaterek i pozostaw do stężenia w lodówce na co najmniej 2 godziny.
- Wyjmij mus z lodówki na 20 minut przed podaniem, by wróciła do temperatury pokojowej. Udekoruj plasterkami korniszona. Smakuje wybornie z tostami z chleba na zakwasie.
- Czas przygotowania: 20 minut (+ 2 godziny w lodówce)
Zobacz też:
Małe AGD do kuchni
Zobacz więcej
Malakser kuchenny - czym jest i do czego służy?
Zobacz więcej
Przegląd blenderów kielichowych z bidonami Philips
Zobacz więcej