Zanurz żelatynę w dużej ilości zimnej wody na 5 minut. Oczyść filet z makreli, usuwając skórę i ości, i pokrusz go w małe kawałki. Posiekaj 6 korniszonów, a pozostałe 2 pokrój na cienkie, ukośne plasterki.
Do robota kuchennego podłącz końcówkę do ubijania piany i ubij 100 ml śmietanki na prawie sztywną pianę. Wymieszaj posiekane korniszony, szalotkę i estragon z makrelą, a następnie zmieszaj łyżką z bitą śmietaną. Powoli pogrzej pozostałą śmietankę w rondlu
Wyciśnij dokładnie wodę z żelatyny i mieszając, rozpuść żelatynę w ciepłej, śmietankowej masie. Powoli wlej mieszankę żelatyny i śmietany do masy makrelowej. Dokładnie umyj i odtłuść końcówkę do ubijania piany.
Ubij białko i ¼ łyżeczki soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj łyżką pianę z białka z masa makrelową. Przypraw do smaku sokiem z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem (cytrynowym).
Przełóż mus z makreli do czterech małych miseczek lub salaterek i pozostaw do stężenia w lodówce na co najmniej 2 godziny.
Wyjmij mus z lodówki na 20 minut przed podaniem, by wróciła do temperatury pokojowej. Udekoruj plasterkami korniszona. Smakuje wybornie z tostami z chleba na zakwasie.
Czas przygotowania: 20 minut (+ 2 godziny w lodówce)
Kliknięcie tego linku spowoduje opuszczenie oficjalnej witryny Royal Philips (“Philips”). Wszystkie linki do witryn internetowych będących własnością osób trzecich, które pojawiają się w tej witrynie, są udostępniane wyłącznie dla Twojej wygody. Wszelkie linki kierujące do innych stron nie stanowią akceptacji takiej innej strony i Philips nie wyraża żadnej opinii ani gwarancji w stosunku co rzetelności, terminowości lub czy odpowiedniego charakteru treści zawartych na jakiejkolwiek stronie, do których link znajduje się na witrynie i nie przyjmuje żadnej wynikającej z tego tytułu odpowiedzialności.
Zobacz też:
Frytkownica beztłuszczowa – jak działa i czy warto?
Zobacz więcej
Czy frytkownica beztłuszczowa jest zdrowa?
Zobacz więcej
Ile wat i obrotów powinna mieć wyciskarka wolnoobrotowa?
Zobacz więcej