Gdyby Twoja babcia pochodziła z Francji, byłaby to jej specjalność
Porcje 1 p, Czas przygotowania: 0 m, Czas gotowania 60 m
Składniki
- Na ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła (w kostkach)
- 1 jajko
- Na nadzienie:
- 150 g marcepanu
- 2 łyżki śmietany crème fraîche
- 1 kg jabłek (Elstar)
- sok z połówki cytryny
- 3–4 łyżki płynnego miodu
- - 26-centymetrowa, okrągła tortownica wysmarowana tłuszczem
Instrukcje
- Do robota kuchennego podłącz końcówkę do wyrabiania ciasta i włóż do miski mąkę i masło. Dodaj szczyptę soli i jajko. Mieszaj składniki w robocie kuchennym aż do wyrobienia ciasta. W razie potrzeby dodaj 1–2 łyżki zimnej wody.
- Na koniec ręcznie zagniataj ciasto przez kilka minut na posypanej mąką powierzchni. Zawiń ciasto w folię kuchenną i włóż na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
- Rozwałkuj ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką, aby miało szerokość około 30 cm. Wyłóż nim dno i boki formy do pieczenia. Odkrój wystające kawałki ciasta.
- Wymieszaj marcepan ze śmietaną crème fraîche i wlej do formy, rozprowadzając równomiernie po dnie. Obierz oraz pokrój jabłka na ćwiartki, wykrawając gniazda nasienne.
- Wyjmij tartę z piekarnika i posmaruj plasterki jabłek dużą ilością miodu. Pozostaw do ostygnięcia, aż będzie letnia lub zimna. Podawaj z gałką lodów lub śmietaną crème fraîche.
- Czas przygotowania: 1 godzina + 30 minut w lodówce
Zobacz też:
Małe AGD do kuchni
Zobacz więcej
Malakser kuchenny - czym jest i do czego służy?
Zobacz więcej
Przegląd blenderów kielichowych z bidonami Philips
Zobacz więcej