Do robota kuchennego podłącz końcówkę do wyrabiania ciasta i włóż do miski mąkę i masło. Dodaj szczyptę soli i jajko. Mieszaj składniki w robocie kuchennym aż do wyrobienia ciasta. W razie potrzeby dodaj 1–2 łyżki zimnej wody.
Na koniec ręcznie zagniataj ciasto przez kilka minut na posypanej mąką powierzchni. Zawiń ciasto w folię kuchenną i włóż na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Rozwałkuj ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką, aby miało szerokość około 30 cm. Wyłóż nim dno i boki formy do pieczenia. Odkrój wystające kawałki ciasta.
Wymieszaj marcepan ze śmietaną crème fraîche i wlej do formy, rozprowadzając równomiernie po dnie. Obierz oraz pokrój jabłka na ćwiartki, wykrawając gniazda nasienne.
Wyjmij tartę z piekarnika i posmaruj plasterki jabłek dużą ilością miodu. Pozostaw do ostygnięcia, aż będzie letnia lub zimna. Podawaj z gałką lodów lub śmietaną crème fraîche.
Czas przygotowania: 1 godzina + 30 minut w lodówce
Kliknięcie tego linku spowoduje opuszczenie oficjalnej witryny Royal Philips (“Philips”). Wszystkie linki do witryn internetowych będących własnością osób trzecich, które pojawiają się w tej witrynie, są udostępniane wyłącznie dla Twojej wygody. Wszelkie linki kierujące do innych stron nie stanowią akceptacji takiej innej strony i Philips nie wyraża żadnej opinii ani gwarancji w stosunku co rzetelności, terminowości lub czy odpowiedniego charakteru treści zawartych na jakiejkolwiek stronie, do których link znajduje się na witrynie i nie przyjmuje żadnej wynikającej z tego tytułu odpowiedzialności.
Zobacz też:
Frytkownica beztłuszczowa – jak działa i czy warto?
Zobacz więcej
Czy frytkownica beztłuszczowa jest zdrowa?
Zobacz więcej
Ile wat i obrotów powinna mieć wyciskarka wolnoobrotowa?
Zobacz więcej