Tradycyjny przysmak bożonarodzeniowy
Porcje 1 p, Czas gotowania 60 m
Składniki
- Ciasto:
- 350 g mąki uniwersalnej
- 100 g orzechów laskowych lub włoskich
- 50 g płatków migdałowych
- 3 łyżki kakao w proszku
- 1 łyżka cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- ¾ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka esencji pomarańczowej
- 50 g miękkiego masła
- 225 g miodu
- 175 g brązowego cukru
- 2 jaja
- ½ łyżki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej lub moreli
- Lukier:
- 225 g cukru pudru
- 1 białko
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
- Użyj blendera z przełącznikiem pracy przerywanej, aby zemleć mąkę, orzechy, płatki migdałowe, kakao, cynamon, imbir, goździki, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i esencję pomarańczową, uzyskując mąkę z dodatkiem przypraw i orzechów. Używając pojemnika robota kuchennego i stalowego ostrza, utrzyj masło z miodem i cukrem.
- Dodawaj do mieszanki miodu z masłem po jednym jajku. Dodawaj stopniowo mąkę z orzechami i zwykłą mąkę, a następnie dodaj skórkę pomarańczową lub morele. Możliwie szybko zmiksuj składniki, używając przełącznika pracy przerywanej.
- Połóż ciasto na posypanej mąką powierzchni i rozwałkuj je do grubości 5 mm. Używając foremek do wykrawania ciasteczek (gwiazdki, serca, drzewa, itp.), wykrój świąteczne kształty i ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. (Możesz także mokrymi palcami uformować małe kulki, ułożyć je blasze do pieczenia, a następnie naciskając, spłaszczyć).
- Piecz w piekarniku przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na ruszcie do ostygnięcia.
- Aby przygotować lukier: wymieszaj cukier puder z białkiem. Udekoruj zimne ciasteczka lukrem, używając woreczka do dekorowania lub pustej, plastikowej strzykawki.
- Czas przygotowania: 45 minut + 15 minut pieczenia w piekarniku + 15-30 minut na dekorowanie
Zobacz też:
Małe AGD do kuchni
Zobacz więcej
Malakser kuchenny - czym jest i do czego służy?
Zobacz więcej
Przegląd blenderów kielichowych z bidonami Philips
Zobacz więcej