Od zupy dyniowej po zdrowe koktajle – poznaj przepisy na łatwe w przygotowaniu dania, które przygotujesz z pomocą blenderów ręcznych Philips.
Porcje 10, Czas przygotowania: 25 min., Czas gotowania 25 min.
Składniki
- 100 g (1 szkl.) mąki
- 100 g (1/2 szkl.) masła
- 200 g (3/4 szkl.) wody
- 200 g jajek (4 duże)
- 1/4 łyżeczki soli
- Nadzienie
- 1 opakowanie błyskawicznego budyniu waniliowego
- 240 ml (1 szkl.) mleka
- 240 ml (1 szkl.) śmietany kremówki
Instrukcje
- 1. Połącz opakowanie błyskawicznego budyniu waniliowego z 240 ml (1 szkl.) zimnego mleka w misce. Ubij w misce budyń z 240 ml (1 szkl.) zimnego mleka. Ubijaj za pomocą podwójnej końcówki do miksowania przez 2 minuty. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 5 minut.
- 2. Ubij śmietanę kremówkę za pomocą końcówki do ubijania piany lub podwójnej końcówki do miksowania. Delikatnie połącz ubitą kremówkę z przygotowanym budyniem. Przykryj i wstaw do lodówki.
- 3. Wlej wodę do dużego garnka, dodaj masło i doprowadź do wrzenia. Utrzymuj stan wrzenia na średnim ogniu. Dodaj mąkę i sól. Mieszaj energicznie, gotując na średnim ogniu, aż z ciasta na środku garnka utworzy się kula. Przełóż ciasto do dużej miski i odstaw na 5 minut. Wbijaj po jednym jajku, za każdym razem dobrze miksując ciasto przy użyciu podwójnej końcówki do miksowania. Nakładaj po łyżce ciasta na nienasmarowaną blachę w 5-centymetrowych odstępach.
- 4. Piecz ptysie przez 25 minut w temperaturze 218°C, aż się zarumienią. Środki powinny być suche.
- 5. Kiedy ptysie ostygną, przekrój je na pół i napełnij kremem lub użyj rękawa cukierniczego, by wcisnąć krem do środka, nie przekrawając ciastek
Zobacz też:
Małe AGD do kuchni
Zobacz więcej
Malakser kuchenny - czym jest i do czego służy?
Zobacz więcej
Przegląd blenderów kielichowych z bidonami Philips
Zobacz więcej