Wlej do miski letnie mleko, dodaj drożdże, łyżkę cukru i wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Dodaj ¼ mąki, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy, oprósz mąką, nakryj ściereczką i pozostaw przez 45 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Aby przygotować nadzienie: wymieszaj dżem z róży z migdałami. Umieść żółtka z cukrem i cukrem waniliowym w misce nad garnkiem gorącej wody i wolno mieszaj aż do rozpuszczenia się cukru (mieszanka powinna pozostać letnia, nie powinna być gorąca).
Przelej mieszankę z żółtkami do pojemnika robota kuchennego ze stalowym ostrzem, dodaj mieszankę drożdży, sól i resztę mąki. Miksuj do uzyskania jednolitej i lśniącej masy. Dodaj masło i mieszaj do całkowitego połączenia się masła z ciastem.
Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość (około 2 godzin). Ubij ciasto pięściami, aby powietrze wydostało się na zewnątrz.
Aby uformować pączki: rozwałkuj ciasto do grubości 1 cm. Używając foremek do wykrawania ciastek, dla każdego pączka wykrój dwa koła o średnicy około 6 cm. Nałóż na środku łyżkę wypełnienia. Sklej ze sobą oba koła i umieść na blasze. Oprósz mąką. Nakryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
W międzyczasie rozgrzej na frytkownicy olej. Sprawdź za pomocą kawałka ciasta, czy olej jest wystarczająco rozgrzany, i usmaż pączki. Po usmażeniu osusz je na papierowym ręczniku. Udekoruj, posypując cukrem pudrem lub polewając lukrem. W przypadku, gdy pączki są lukrowane, posyp rodzynkami i prażonymi płatkami migdałowymi (opcjonalnie).
Czas przygotowania: 45 minut + 2 godziny 45 minut na wyrośnięcie ciasta
Kliknięcie tego linku spowoduje opuszczenie oficjalnej witryny Royal Philips (“Philips”). Wszystkie linki do witryn internetowych będących własnością osób trzecich, które pojawiają się w tej witrynie, są udostępniane wyłącznie dla Twojej wygody. Wszelkie linki kierujące do innych stron nie stanowią akceptacji takiej innej strony i Philips nie wyraża żadnej opinii ani gwarancji w stosunku co rzetelności, terminowości lub czy odpowiedniego charakteru treści zawartych na jakiejkolwiek stronie, do których link znajduje się na witrynie i nie przyjmuje żadnej wynikającej z tego tytułu odpowiedzialności.
Zobacz też:
Frytkownica beztłuszczowa – jak działa i czy warto?
Zobacz więcej
Kombiwar czy frytkownica beztłuszczowa – czym się różnią?
Zobacz więcej
Czy frytkownica beztłuszczowa jest zdrowa?
Zobacz więcej