Wlej ciasto do dużej miski i przykryj ją czystym ręcznikiem kuchennym. Zostaw w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyczyść i odtłuść miskę robota kuchennego (patrz wskazówka).
Roztop 1 łyżkę masła i dodaj ją wraz z żółtkiem do ciasta na bliny. Wymieszaj.
Umieść końcówkę do ubijania piany w misce robota kuchennego i ubij białko z ½ łyżeczki soli na sztywną pianę. Powoli, w 2–3 porcjach dodaj białko do ciasta. Odstaw na kolejnych 15 minut.
Rozgrzej 1/3 pozostałego masła na nieprzywierającej patelni i smaż 4 bliny o średnicy 8–10 cm, aż będą złociste na dole oraz suche u góry. Przewróć bliny i smaż, aż druga strona również stanie się złocista.
Usmaż na pozostałym maśle jeszcze 8 blinów z reszty ciasta. Połóż po 3 bliny na każdym talerzu i nałóż łyżkę śmietany. Udekoruj kawiorem.
Czas przygotowania: 30 minut (+ 1¼ godziny na wyrośnięcie)
Kliknięcie tego linku spowoduje opuszczenie oficjalnej witryny Royal Philips (“Philips”). Wszystkie linki do witryn internetowych będących własnością osób trzecich, które pojawiają się w tej witrynie, są udostępniane wyłącznie dla Twojej wygody. Wszelkie linki kierujące do innych stron nie stanowią akceptacji takiej innej strony i Philips nie wyraża żadnej opinii ani gwarancji w stosunku co rzetelności, terminowości lub czy odpowiedniego charakteru treści zawartych na jakiejkolwiek stronie, do których link znajduje się na witrynie i nie przyjmuje żadnej wynikającej z tego tytułu odpowiedzialności.
Zobacz też:
Ile wat i obrotów powinna mieć wyciskarka wolnoobrotowa?
Zobacz więcej
Air fryer – jak wybrać frytkownicę beztłuszczową?
Zobacz więcej
Ciasto w airfryerze – czy da się je upiec?
Zobacz więcej