Porcje1 p,Czas przygotowania:0 m,Czas gotowania na parze:0 m
0–30 minut
Sokowirówka
Warzywa
Bezorzechowa
Wegetariańska
Bezlaktozowa
Bezmleczna
Owoce
Bezglutenowa
Napoje i lody
Składniki
150 g mąki
75 g zimnego masła
½ łyżeczki octu
1 bardzo drobno posiekana czerwona cebula
2 łyżki świeżego, drobno posiekanego koperku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sok i starta skórka z ½ cytryny
200 g wędzonego filetu z pstrąga
3 listki żelatyny
200 ml fondu rybnego (zagęszczonego bulionu)
- 1 forma do terriny lub ciasta (750 ml) wysmarowana tłuszczem
- robot kuchenny z końcówką do wyrabiania ciasta
Jak przygotować słodkie oblicze papryki:
Czas przygotowania: 1 godzina (+ 30 minut w lodówce)
Umieść końcówkę do wyrabiania ciasta w misce robota kuchennego, a następnie dodaj mąkę, masło, ocet i szczyptę soli. Mieszaj składniki w robocie kuchennym aż do wyrobienia ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, dodaj 1–2 łyżki zimnej wody. Rozwałkuj ciast
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Zmieszaj cebulę, koperek, natkę pietruszki oraz startą skórkę cytryny i przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Rozwałkuj ciasto w cienki prostokąt i odkrój z niego kawałek o rozmiarze używanej formy (do przykrycia).
Wystające w górę krawędzie ciasta złóż do środka, a na wierzch połóż przygotowaną wcześniej górę z ciasta. Dociśnij brzegi i górę. Włóż formę do piekarnika o jeden poziom niżej od środkowego i piecz przez 40–45 minut, na złocisty kolor.
W międzyczasie zamocz żelatynę. Podgrzej fond rybny i sok z cytryny. Wyciśnij dokładnie wodę z żelatyny i mieszając, rozpuść żelatynę w gorącym płynie. Pozostaw do ostygnięcia i lekkiego ścięcia (płyn powinien lekko zgalarecieć).
Wyjmij terrinę z piekarnika i odczekaj 15 minut. Za pomocą lejka wlej przez przygotowany otwór w górze ciasta masę żelatynową, aż terrina będzie całkowicie wypełniona. Zostaw do ostygnięcia, tak aby żelatyna mogła się rozprzestrzenić i ściąć.
Włóż danie do lodówki na co najmniej 2 godziny. Pokrój w plastry i podawaj.
Sposób przygotowania – jak przygotować kruche ciasto z wędzonym pstrągiem:
Kliknięcie tego linku spowoduje opuszczenie oficjalnej witryny Royal Philips (“Philips”). Wszystkie linki do witryn internetowych będących własnością osób trzecich, które pojawiają się w tej witrynie, są udostępniane wyłącznie dla Twojej wygody. Wszelkie linki kierujące do innych stron nie stanowią akceptacji takiej innej strony i Philips nie wyraża żadnej opinii ani gwarancji w stosunku co rzetelności, terminowości lub czy odpowiedniego charakteru treści zawartych na jakiejkolwiek stronie, do których link znajduje się na witrynie i nie przyjmuje żadnej wynikającej z tego tytułu odpowiedzialności.
Zobacz też:
Ile wat i obrotów powinna mieć wyciskarka wolnoobrotowa?
Zobacz więcej
Air fryer – jak wybrać frytkownicę beztłuszczową?
Zobacz więcej
Ciasto w airfryerze – czy da się je upiec?
Zobacz więcej