Prosta sałatka - świeża i zdrowa
Porcje 1 p, Czas przygotowania: 5 m
Składniki
- 1 sałata krucha
- 1 sałata masłowa
- 12 pomidorów winogronowych
- 100 g orzechów laskowych
- 25 ml octu
- 25 ml musztardy
- 75 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
- 50 ml miodu
Instrukcje
- Sposób przygotowania – jak przygotować doskonale kremowy majonez:
- Rozbij trzy jajka i wydobądź z nich żółtka. Dokładnie wymieszaj je z łyżką francuskiej musztardy i dwiema łyżkami soku z cytryny (możesz robić to ręcznie lub skorzystać blendera). W trakcie mieszania dodawaj co jakiś czas po kropli oliwy.
- Po wchłonięciu pierwszej partii oliwy, wlej cienkim strumieniem resztę oliwy, aż do momentu uzyskania kremowego, żółtego sosu.
- Jeśli sos zaczyna się rozdzielać, natychmiast dodaj do niego łyżkę świeżo zagotowanej wody.
- Na koniec dopraw całość do smaku szczyptą soli morskiej i świeżo zmielonym białym pieprzem.
- Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, dodaj do całości trochę więcej musztardy.
- Całkowity czas przygotowania: ok. 15 minut
Zobacz też:
Małe AGD do kuchni
Zobacz więcej
Malakser kuchenny - czym jest i do czego służy?
Zobacz więcej
Przegląd blenderów kielichowych z bidonami Philips
Zobacz więcej