Do robota kuchennego podłącz końcówkę do wyrabiania ciasta i wsyp do miski mąkę razową, zwykłą mąkę, drożdże oraz 1 łyżeczkę soli.
Zmiksuj wszystkie składniki, dolewając przez otwór na produkty 350 ml letniej wody małym strumieniem. Mieszaj składniki w robocie kuchennym aż do wyrobienia ciasta. Dodaj morele i pozostaw robota kuchennego włączonego, aż połączą się z ciastem.
Na koniec ręcznie zagniataj ciasto przez kilka sekund na posypanej mąką powierzchni. Uformuj ciasto w kulę, włóż do miski i przykryj folią kuchenną. Zostaw na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Podziel ciasto na 8 kawałków, zagniataj je przez kilka minut i uformuj w bułki. Umieść bułki na blasze do pieczenia.
Skrop niewielką ilością wody i posyp mieszanką płatków owsianych, maku i/lub nasion sezamu. Przykryj czystym ręcznikiem kuchennym i pozostaw na dodatkową godzinę do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Piecz bułki na środkowym poziomie piekarnika przez 10–15 minut, aż będą złociste. Pozostaw do ostygnięcia.
Czas przygotowania: 35 minut + 2 godziny na wyrośnięcie
Kliknięcie tego linku spowoduje opuszczenie oficjalnej witryny Royal Philips (“Philips”). Wszystkie linki do witryn internetowych będących własnością osób trzecich, które pojawiają się w tej witrynie, są udostępniane wyłącznie dla Twojej wygody. Wszelkie linki kierujące do innych stron nie stanowią akceptacji takiej innej strony i Philips nie wyraża żadnej opinii ani gwarancji w stosunku co rzetelności, terminowości lub czy odpowiedniego charakteru treści zawartych na jakiejkolwiek stronie, do których link znajduje się na witrynie i nie przyjmuje żadnej wynikającej z tego tytułu odpowiedzialności.
Zobacz też:
Frytkownica beztłuszczowa – jak działa i czy warto?
Zobacz więcej
Kombiwar czy frytkownica beztłuszczowa – czym się różnią?
Zobacz więcej
Czy frytkownica beztłuszczowa jest zdrowa?
Zobacz więcej