1
0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Pieczenie domowego chleba

    Pieczenie chleba w domu – Jak to zrobić?

    Skuteczne sposoby na pyszny chleb

    Każdemu z nas zapewne choć raz przez głowę przemknęła myśl „a może samodzielnie upiekę chleb”. Aromat, jaki unosi się w piekarni, kiedy na sklepowe półki wykładane są jeszcze ciepłe bochenki, jest absolutnie wyjątkowy. Powstaje jednak zasadnicze pytanie – jak upiec chleb? Czy w warunkach domowych są do tego potrzebne jakieś specjalne akcesoria? Czy jest to zajęcie skomplikowane i czasochłonne? Przekonaj się!

    Chleb na zakwasie czy na drożdżach?

    Zanim przejdziemy do tego, jak upiec chleb, musisz rozstrzygnąć dość istotną kwestię – czy będziesz przygotowywać go na zakwasie czy na drożdżach. Każda wersja może być bardzo smaczna, ale warto powiedzieć wprost, że chleby na zakwasie są zwyczajnie zdrowsze. Wytwarzane są one najczęściej z mąki żytniej, a nie pszennej, posiadają niższy niż chleby drożdżowe indeks glikemiczny i są mniej kaloryczne. Co istotne, dzięki wydłużonemu procesowi fermentacji chleb na zakwasie zawiera znacznie mniejsze ilości kwasu fitynowego, który utrudnia wchłanianie wielu cennych dla zdrowia pierwiastków. W chlebie na zakwasie znajdziemy za to sporo bakterii kwasu mlekowego, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie, m.in. przyczyniają się do usuwania z organizmu związków rakotwórczych i toksyn pleśniowych . Jaki chleb kupujesz w piekarniach? Może to być produkt zarówno:

    ●        na zakwasie,

    ●        na drożdżach,

    ●        oparty na połączeniu tych dwóch składników.

    Choć teoretycznie masz prawo uzyskać jasną informację co do produktów, z jakich został stworzony chleb, w praktyce bywa różnie.
     

    Przygotowanie chleba na naturalnym zakwasie zajmuje sporo czasu. Najpierw musisz przygotować tenże zakwas – jego fermentacja trwa średnio 4-5 dni (możesz nabyć gotowy zakwas w sklepie, ale warto sprawdzić jego skład). Następnie, w zależności od posiadanego przepisu, musisz odstawić urobione ciasto do wyrośnięcia na 6 do 12 godzin. Dopiero po tym czasie możesz piec chleb własnej roboty – ta czynność trwa zazwyczaj około 1 godzinę. Chleb na drożdżach zrobisz zdecydowanie szybciej, bo czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta drastycznie spada do 1-2 godzin.

    Jak upiec chleb w domu?

    Jak upiec chleb w domu
    Pieczenie chleba w domu ze względu na to, że obecnie bez większych trudności zdobędziesz wszystkie potrzebne składniki, nie jest zajęciem przewyższającym Twoje możliwości. Podstawowymi składnikami są:

    ●        zakwas lub/i drożdże,

    ●        mąka (np. pszenna, żytnia, orkiszowa – w zależności od rodzaju wypieku),

    ●        sól,

    ●        woda,

    ●        dodatki (opcjonalnie, np. pestki dyni czy słonecznika, siemię lniane, etc.).

    Wszystkie składniki łączysz ze sobą. Odstawiasz ciasto na określony czas do wyrośnięcia. Następnie przekładasz na formę i pieczesz np. w piekarniku. Temperatura i czas pieczenia mogą być inne w zależności od przepisu. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że wypiek chleba w domu jest zadaniem prostym i niezbyt czasochłonnym. Niestety to tylko pozory.
     

    Dokładne wyrobienie ciasta wymaga zaangażowania i siły, a po całym – dość długotrwałym – procesie trzeba jeszcze posprzątać niemały bałagan. Jeśli do wypieku chleba użyjesz najlepszej jakości składników, cena jednego bochenka wcale nie będzie zaskakująco niższa do tej sklepowej (choć sama jakość chleba będzie lepsza), ale porównywalna. Czy zatem oznacza to, że nie ma sensu piec własnego chleba? Nie, trzeba się tylko do tego zadania odpowiednio przygotować. Jak?

    Szybko, prosto, smacznie - maszyna do wypieku chleba Philips!

    Pieczenie chleba w domu ma całe mnóstwo zalet. To zaledwie niewielka część z nich:

    ●        zawsze masz pewność, że chleb jest świeży,

    ●        znasz dokładny skład chleba,

    ●        możesz dowolnie komponować składniki, aby stworzyć ulubiony smak chleba,

    ●        domowy chleb pozbawiony jest konserwantów, sztucznych barwników, ulepszaczy smaku i innych dodatków, które stosowane są powszechnie w przemyśle spożywczym, a mają negatywny wpływ na zdrowie,

    ●        domowy chleb zachowuje świeżość zdecydowanie dłużej niż ten produkowany masowo.

    Jeszcze jedną zaletą będzie prosty i szybki wypiek chleba, bez zbędnej straty czasu i energii, jeśli zaopatrzysz się w odpowiednie urządzenie, jak np. Wypiekacz do chleba Daily Collection. Ta wyjątkowa maszyna do wypieku chleba tak naprawdę zrobi wszystko za Ciebie. Wystarczy, że włożysz do niej składniki w stosownych proporcjach (wiele ciekawych przepisów znajdziesz w dołączonej książeczce). Dzięki zegarowi z opóźnieniem możesz przygotować wszystko wieczorem, by rankiem cieszyć się fantastycznym aromatem i smakiem świeżutkiego pieczywa. Urządzenie posiada także szereg innych funkcji, jak m.in. wyrabianie ciasta na makaron czy robienie dżemu.

    Zobacz też: