Czas czytania: 5 Min
Wielofunkcyjne urządzenia do gotowania zyskują coraz większą popularność. Jeśli zależy Ci na szybkim i wygodnym przygotowywaniu dań, zwłaszcza tak zwanych jednogarnkowych, dobrym rozwiązaniem będzie ciśnieniowy multicooker. Co czego służy, jak działa i czym się wyróżnia takie urządzenie? Sprawdź i zobacz, jaki multicooker wybrać, żeby spełnił Twoje oczekiwania.
Multicooker, nazywany też szybkowarem elektrycznym jest wielofunkcyjnym urządzeniem do gotowania i nie tylko. W jego wnętrzu znajduje się wyjmowana misa, która kształtem przypomina zwykły garnek. Zamykany jest on jednak od góry szczelnym wiekiem, a sprzęt ma własny system podgrzewania składników i nie wymagają one mieszania w trakcie przyrządzania posiłku.
Dużą zaletą jest też wszechstronność multicookera. Co można więc w nim zrobić? Przede wszystkim zupy i gulasze oraz wszelkie zapiekanki i tak zwane dania jednogarnkowe, szczególnie w sosach. Mogą one zawierać mięso lub ryby oraz ryż, kasze, makarony, ziemniaki i praktycznie każde warzywa.
To jednak zdecydowanie nie wszystko. Multicooker świetnie poradzi sobie z daniami mącznymi oraz potrawami przygotowanymi na parze, a nawet upiecze różnego rodzaju ciasta. W urządzeniu zrobisz też dżemy czy jogurt.
Multicooker ma system podgrzewania 3D, przez co wyjątkowo równomiernie rozprowadza ciepło wewnątrz misy. Co więcej, dzięki technologii ciśnieniowej urządzenie może skrócić czas przygotowywania potraw nawet o połowę w porównaniu do zwykłej kuchenki. Nie wymaga też tak długiego nagrzewania, jak piekarnik.
Z punktu widzenia użytkownika mutlicooker działa natomiast bardzo prosto. Wkładasz jedynie wymieszane składniki do misy i zamykasz urządzenie, a następnie wybierasz któryś z automatycznych programów gotowania i ciśnieniowych lub samodzielnie ustawiasz temperaturę, ciśnienie i czas pracy urządzenia.
Najlepsze szybkowary elektryczne możesz również w każdej chwili otworzyć już po nastawieniu sprzętu. Na przykład, żeby dodać zapomniany składnik czy przyprawić danie. Przydatne mogą być także dodatkowe funkcje multicookerów, takie jak na przykład zagęszczanie, które pomoże Ci zredukować zupę lub sos bez ryzyka przegotowania potrawy.
Dobry multicooker to wydatek minimum kilkuset złotych i może kosztować nawet około 800-900 zł. Komu inwestycja taka zwróci się najszybciej i dla kogo urządzenie będzie najbardziej przydatne? Wygodę przygotowywania posiłków dla całej rodziny zwiększają też takie funkcje jak opóźniony start czy długie utrzymywanie ciepła. Multicooker będzie również świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie lubią spędzać czasu w kuchni lub nie mają dużego doświadczenia kucharskiego. Liczne predefiniowane programy oraz przyjazny interfejs użytkownika z instrukcjami krok po kroku sprawiają, że gotowanie jest naprawdę proste.
Przede wszystkim dla osób które prowadzą aktywny tryb życia i mają mało czasu na gotowanie. Szybkość przygotowywania potraw odczuwalnie wzrasta, a czas potrzebny na sprzątanie po gotowaniu – spada. Kluczowe elementy szybkowaru są bowiem wyjmowane i można jest myć w zmywarce.
Zanim zdecydujesz się na konkretne urządzenie, warto sprawdzić jego kluczowe parametry. W przypadku multicookera i szybkowaru Philips są one następujące:
Multicooker ciśnieniowy marki Philips wyposażono w innowacyjne rozwiązania, dzięki którym szybko i bezpiecznie przygotujesz wyjątkowo smaczne potrawy. Należą do nich takie technologie, systemy i funkcje, jak:
You are about to visit a Philips global content page
Continue
Zobacz też:
Frytkownica beztłuszczowa – jak działa i czy warto?
Zobacz więcej
Kombiwar czy frytkownica beztłuszczowa – czym się różnią?
Zobacz więcej
Czy frytkownica beztłuszczowa jest zdrowa?
Zobacz więcej