0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 5 Min

    gru 09, 2022 

    Choroby ›› Erozja szkliwa

    Choroby ›› Erozja szkliwa

    Erozja szkliwa - przyczyny, leczenie i zapobieganie kwasowej erozji szkliwa zębów

     

    O szkodliwym wpływie cukru na zęby wiedzą chyba wszyscy, ale o tym, że owoce i warzywa mogą spowodować poważne problemy z zębami, mówi się niewiele. Jakie są przyczyny erozji szkliwa, jak się ją leczy i jak zapobiega?

    Co to jest szkliwo zęba?

     

    Kiedy ktoś w uśmiechu pokazuje piękne, zdrowe zęby, to mamy okazję zobaczyć szkliwo. To najbardziej zewnętrzna warstwa korony zęba, w znacznym stopniu odpowiedzialna za jego wygląd. To od koloru i stanu szkliwa zależy, jak biały jest uśmiech – zębina, która znajduje się pod nim, jest ciemniejszej barwy w kolorze żółtym Chociaż szkliwo jest najtwardszą tkanką w organizmie człowieka, miewa poważne kłopoty, często spowodowane dietą i nawykami. Co ciekawe, przyczyną problemów może być zdrowa dieta i pozornie prawidłowe nawyki.

    Kwasowa erozja szkliwa

     

    Pierwszych zmian nie zauważymy gołym okiem. Uwagę zwróci raczej nadwrażliwość zębów na słodkie, ciepłe lub zimne pokarmy. Jeśli udamy się z tym problemem do stomatologa, zobaczy zapewne ubytki na powierzchniach płaskich zębów – policzkowej, przedsionkowej, a czasem językowej oraz podniebiennej. To właśnie kwasowa erozja szkliwa, a specyfiką jej działania jest atakowanie właśnie powierzchni płaskich zębów, a nie szczelin międzyzębowych czy bruzd, które lubi na przykład próchnica. W tych miejscach erozja zębów pojawia się dopiero w zaawansowanej postaci.

    Szczoteczka soniczna Philips Sonicare.

    Przyczyny erozji szkliwa

     

    Erozja szkliwa to to proces chemiczny, w którym biorą udział kwasy. Mogą być efektem chorób związanych z cofaniem się treści pokarmowych, wymiotów lub zgagą – wtedy mówimy o czynnikach wewnątrzpochodnych, a zmiany dotykają podniebiennej powierzchni górnych siekaczy dolnych i językowej powierzchni zębów bocznych. Kiedy erozja atakuje powierzchnie wargowe zębów, spowodowana jest przez kwasy zewnątrzpochodne, czyli:

     

    • napoje energetyczne i gazowane, słodzone napoje
    • soki cytrusowe
    • ocet winny
    • marynaty
    • białe wino i piwo
    • owoce takie jak rabarbar, grapefruit, jabłko, porzeczki, wiśnie, maliny
    • warzywa takie jak szczaw, szparagi, brukselka, pomidory

     

    Wszystkie te produkty silnie obniżają pH w jamie ustnej. Kwasy stopniowo powodują rozpuszczanie zewnętrznych warstw korony zęba – wpierw szkliwa, następnie zębiny. Zęby mogą stać się przezroczyste i kruche. Jeśli kwasy naruszą struktury w okolicy miazgi, może wystąpić ból, obumarcie zęba, co skutkuje leczeniem kanałowym.

    Erozja szkliwa - leczenie i zapobieganie

     

    Erozja jest procesem nieodwracalnym. Jedyne, co można zrobić, jeśli się pojawi, to wizyta u stomatologa. W przypadku znacznych uszkodzeń konieczne bywa leczenie protetyczne. Jeśli zmiany są niewielkie, wystarczy wypełnienie ubytku wypełnieniem kompozytowym (potocznie zwanym plombą) raz odpowiednia pielęgnacja zębów, żeby problem się nie nasilał. Mądra profilaktyka może też pomóc w uniknięciu erozji szkliwa zębów. Co należy robić?

     

    • unikać kwaśnych pokarmów lub przeplatać je tymi o neutralnym pH (np. jajka, nabiał)
    • jeść raczej całe owoce niż pić soki, a jeśli mamy ochotę na sok, warto użyć słomki
    • żuć gumę z ksylitolem oraz sięgać po pasty i płyny do płukania zębów wzmacniające szkliwo
    • regularnie i dokładnie myć zęby, ale dopiero 30 minut po śniadaniu rano lub 30 minut przed śniadaniem

    Jak myć zęby, żeby zapobiec erozji szkliwa?

     

    Czyszczenie zębów i przestrzeni międzyzębowych jest podstawą profilaktyki nie tylko w przypadku próchnicy i kamienia nazębnego, ale też erozji szkliwa. Z tą różnicą, że dbając o szkliwo należy pamiętać o odczekaniu 30 minut z myciem zębów po kwaśnym posiłku. Czyszczenie jest jednak obowiązkowe – w płytce bateryjnej, czyli miękkim nalocie, który zostaje na zębach po posiłku, znajdują się substancje o niskim pH. Problemy, które mogą być efektem zaniedbań w higienie zębów i jamy ustnej, są zbyt poważne, żeby sięgać po zawodne rozwiązania, takie jak tradycyjna szczoteczka manualna. Szczoteczki soniczne Philips Sonicare to sposób na znacznie lepsze dbanie o zęby w domu.
     

    Jak szczoteczka soniczna dba o zęby?
     

    Skuteczność szczoteczki Philips Sonicare w walce z płytką nazębną, która może przyczyniać się do erozji szkliwa, to efekt przede wszystkim czyszczącej siły 62 tys. ruchów na minutę. Pulsacyjne ruchy końcówki szczoteczki rozbijają płytkę nazębną, a wymiatające ruchy włókien usuwają ją. W zależności od zastosowanej końcówki, szczoteczka soniczna Philips Sonicare usuwa nawet do 20 razy więcej płytki nazębnej niż szczoteczka manualna1. Seria Prestige 9900 to szczoteczki soniczne rekomendowane przez Polskie Towarzystwo Stomatologiczne.

     

    Jeśli erozja szkliwa już się pojawiła lub z innych powodów zęby i dziąsła są wrażliwe, szczoteczka soniczna Philips Sonicare wciąż jest doskonałym wsparciem. Wystarczy sięgnąć po końcówkę Philips Sonicare S Sensitive, która ma wyjątkowo miękkie włókna, dzięki czemu zapewnia niezwykle delikatne, ale wciąż skuteczne czyszczenie.

     

    Aby jak najdłużej cieszyć się pięknym uśmiechem, trzeba zadbać o stan szkliwa i zdrowie dziąseł, pamiętać o powierzchni zębów i o szczelinach między nimi. To wiele spraw, a każda z nich jest ważna, dlatego warto oprzeć codzienną pielęgnację jamy ustnej o niezawodne wsparcie szczoteczki sonicznej Philips Sonicare, która kompleksowo zadba o zdrowie zębów.

     

       W porównaniu do szczoteczki manualnej z końcówką A3 Premium All-in-One; w programie czyszczenia Clean.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.