Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Ciasteczka imbirowe

Ciasteczka imbirowe

Tradycyjny przysmak bożonarodzeniowy

Porcje 1 p, Czas gotowania 60 m

Składniki

  • Ciasto:
  • 350 g mąki uniwersalnej
  • 100 g orzechów laskowych lub włoskich
  • 50 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 1 łyżka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka esencji pomarańczowej
  • 50 g miękkiego masła
  • 225 g miodu
  • 175 g brązowego cukru
  • 2 jaja
  • ½ łyżki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej lub moreli
  • Lukier:
  • 225 g cukru pudru
  • 1 białko

Instrukcje

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  • Użyj blendera z przełącznikiem pracy przerywanej, aby zemleć mąkę, orzechy, płatki migdałowe, kakao, cynamon, imbir, goździki, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i esencję pomarańczową, uzyskując mąkę z dodatkiem przypraw i orzechów. Używając pojemnika robota kuchennego i stalowego ostrza, utrzyj masło z miodem i cukrem.
  • Dodawaj do mieszanki miodu z masłem po jednym jajku. Dodawaj stopniowo mąkę z orzechami i zwykłą mąkę, a następnie dodaj skórkę pomarańczową lub morele. Możliwie szybko zmiksuj składniki, używając przełącznika pracy przerywanej.
  • Połóż ciasto na posypanej mąką powierzchni i rozwałkuj je do grubości 5 mm. Używając foremek do wykrawania ciasteczek (gwiazdki, serca, drzewa, itp.), wykrój świąteczne kształty i ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. (Możesz także mokrymi palcami uformować małe kulki, ułożyć je blasze do pieczenia, a następnie naciskając, spłaszczyć).
  • Piecz w piekarniku przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na ruszcie do ostygnięcia.
  • Aby przygotować lukier: wymieszaj cukier puder z białkiem. Udekoruj zimne ciasteczka lukrem, używając woreczka do dekorowania lub pustej, plastikowej strzykawki.
  • Czas przygotowania: 45 minut + 15 minut pieczenia w piekarniku + 15-30 minut na dekorowanie
Ciasteczka imbirowe