Gospodarstwo domowe

Ptysie z kremem

Ptysie z kremem

Od zupy dyniowej po zdrowe koktajle – poznaj przepisy na łatwe w przygotowaniu dania, które przygotujesz z pomocą blenderów ręcznych Philips.

Porcje 10, Czas przygotowania: 25 min., Czas gotowania 25 min.

Składniki

  • 100 g (1 szkl.) mąki
  • 100 g (1/2 szkl.) masła
  • 200 g (3/4 szkl.) wody
  • 200 g jajek (4 duże)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Nadzienie
  • 1 opakowanie błyskawicznego budyniu waniliowego
  • 240 ml (1 szkl.) mleka
  • 240 ml (1 szkl.) śmietany kremówki

Instrukcje

  • 1. Połącz opakowanie błyskawicznego budyniu waniliowego z 240 ml (1 szkl.) zimnego mleka w misce. Ubij w misce budyń z 240 ml (1 szkl.) zimnego mleka. Ubijaj za pomocą podwójnej końcówki do miksowania przez 2 minuty. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 5 minut.
  • 2. Ubij śmietanę kremówkę za pomocą końcówki do ubijania piany lub podwójnej końcówki do miksowania. Delikatnie połącz ubitą kremówkę z przygotowanym budyniem. Przykryj i wstaw do lodówki.
  • 3. Wlej wodę do dużego garnka, dodaj masło i doprowadź do wrzenia. Utrzymuj stan wrzenia na średnim ogniu. Dodaj mąkę i sól. Mieszaj energicznie, gotując na średnim ogniu, aż z ciasta na środku garnka utworzy się kula. Przełóż ciasto do dużej miski i odstaw na 5 minut. Wbijaj po jednym jajku, za każdym razem dobrze miksując ciasto przy użyciu podwójnej końcówki do miksowania. Nakładaj po łyżce ciasta na nienasmarowaną blachę w 5-centymetrowych odstępach.
  • 4. Piecz ptysie przez 25 minut w temperaturze 218°C, aż się zarumienią. Środki powinny być suche.
  • 5. Kiedy ptysie ostygną, przekrój je na pół i napełnij kremem lub użyj rękawa cukierniczego, by wcisnąć krem do środka, nie przekrawając ciastek
Ptysie z kremem