1
0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    • Darmowa dostawa i zwrot

    • 14 dni na zwrot

    • 2 lata gwarancji

    Philips Chef

    Czekoladowy tort Sachera

    Tak czekoladowy

    Porcje 8 p, Czas przygotowania: 30 m, Czas gotowania 60 m

    Składniki

    • białko z 6 jajek
    • 160 g cukru
    • 240 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
    • 240 g masła (o temperaturze pokojowej)
    • żółtka z 5 jajek
    • 1 łyżka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
    • ½ słoika dżemu morelowego
    • okrągła, otwierana tortownica (24 cm)

    Instrukcje

    • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W misce robota kuchennego ubij białka na sztywną, ale nie suchą pianę. Nie wyłączając robota kuchennego, powoli dodawaj cukier. Przenieś do dużej miski i odstaw na bok.
    • Rozpuść czekoladę w misce umieszczonej nad garnkiem gorącej wody (miska nie powinna dotykać wody). Używając stalowego ostrza, ucieraj w misce robota kuchennego masło, aż stanie się białe i puszyste. Nie wyłączając robota, dodaj do masła czekoladę. Dodaj żółtka i zmiksuj składniki do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj cukier waniliowy i ponownie wymieszaj składniki.
    • Przenieś ciasto czekoladowe do miski z białkami i delikatnie wymieszaj. Powoli dodawaj mąkę, używając przełącznika pracy przerywanej. Nie mieszaj składników zbyt mocno.
    • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Posmaruj tortownicę tłuszczem i posyp mąką. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w piekarniku przez 1 godzinę.
    • Wyjmij ciasto z piekarnika, przekrój na 2 warstwy, posmaruj górę każdej warstwy dżemem morelowym, nałóż jedną warstwę na drugą i pokryj cały tort polewą czekoladową.
    • Aby przygotować polewę: roztop czekoladę, rozgrzej mleko i śmietankę. Wymieszaj ze sobą składniki i nałóż na tort.
    • Czas przygotowania: 30 minut + 60-70 minut w piekarniku
    Przepis na mocno czekoladowy tort Sachera - wiedeński deser | Philips