Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Czekoladowy tort Sachera

Czekoladowy tort Sachera

Tak czekoladowy

Porcje 8 p, Czas przygotowania: 30 m, Czas gotowania 60 m

Składniki

  • białko z 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 240 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 240 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • żółtka z 5 jajek
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • ½ słoika dżemu morelowego
  • okrągła, otwierana tortownica (24 cm)

Instrukcje

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W misce robota kuchennego ubij białka na sztywną, ale nie suchą pianę. Nie wyłączając robota kuchennego, powoli dodawaj cukier. Przenieś do dużej miski i odstaw na bok.
  • Rozpuść czekoladę w misce umieszczonej nad garnkiem gorącej wody (miska nie powinna dotykać wody). Używając stalowego ostrza, ucieraj w misce robota kuchennego masło, aż stanie się białe i puszyste. Nie wyłączając robota, dodaj do masła czekoladę. Dodaj żółtka i zmiksuj składniki do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj cukier waniliowy i ponownie wymieszaj składniki.
  • Przenieś ciasto czekoladowe do miski z białkami i delikatnie wymieszaj. Powoli dodawaj mąkę, używając przełącznika pracy przerywanej. Nie mieszaj składników zbyt mocno.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Posmaruj tortownicę tłuszczem i posyp mąką. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w piekarniku przez 1 godzinę.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika, przekrój na 2 warstwy, posmaruj górę każdej warstwy dżemem morelowym, nałóż jedną warstwę na drugą i pokryj cały tort polewą czekoladową.
  • Aby przygotować polewę: roztop czekoladę, rozgrzej mleko i śmietankę. Wymieszaj ze sobą składniki i nałóż na tort.
  • Czas przygotowania: 30 minut + 60-70 minut w piekarniku
Czekoladowy tort Sachera