Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Słodkie i pyszne pączki

Słodkie i pyszne pączki

Polski przysmak

Porcje 1 p, Czas przygotowania: 45 m,

Składniki

  • 125 ml pełnotłustego mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 450 g mąki uniwersalnej
  • 75 g miękkiego masła
  • 8 żółtek
  • 25 g białych migdałów
  • 100 g dżemu z róży
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 litry oleju roślinnego do smażenia

Instrukcje

  • Wlej do miski letnie mleko, dodaj drożdże, łyżkę cukru i wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Dodaj ¼ mąki, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy, oprósz mąką, nakryj ściereczką i pozostaw przez 45 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Aby przygotować nadzienie: wymieszaj dżem z róży z migdałami. Umieść żółtka z cukrem i cukrem waniliowym w misce nad garnkiem gorącej wody i wolno mieszaj aż do rozpuszczenia się cukru (mieszanka powinna pozostać letnia, nie powinna być gorąca).
  • Przelej mieszankę z żółtkami do pojemnika robota kuchennego ze stalowym ostrzem, dodaj mieszankę drożdży, sól i resztę mąki. Miksuj do uzyskania jednolitej i lśniącej masy. Dodaj masło i mieszaj do całkowitego połączenia się masła z ciastem.
  • Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość (około 2 godzin). Ubij ciasto pięściami, aby powietrze wydostało się na zewnątrz.
  • Aby uformować pączki: rozwałkuj ciasto do grubości 1 cm. Używając foremek do wykrawania ciastek, dla każdego pączka wykrój dwa koła o średnicy około 6 cm. Nałóż na środku łyżkę wypełnienia. Sklej ze sobą oba koła i umieść na blasze. Oprósz mąką. Nakryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
  • W międzyczasie rozgrzej na frytkownicy olej. Sprawdź za pomocą kawałka ciasta, czy olej jest wystarczająco rozgrzany, i usmaż pączki. Po usmażeniu osusz je na papierowym ręczniku. Udekoruj, posypując cukrem pudrem lub polewając lukrem. W przypadku, gdy pączki są lukrowane, posyp rodzynkami i prażonymi płatkami migdałowymi (opcjonalnie).
  • Czas przygotowania: 45 minut + 2 godziny 45 minut na wyrośnięcie ciasta
Słodkie i pyszne pączki