Konsumenckie
Produkty

Bliny z kawiorem

Bliny z kawiorem

Ta wymyślna przystawka na pewno zrobi wrażenie

Porcje 4 p, Czas przygotowania: 5 m,

Składniki

  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 150–175 ml pełnotłustego mleka o temperaturze pokojowej
  • 100 g mąki gryczanej (przesianej)
  • 50 g mąki (przesianej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g masła
  • 1 duże jajko (białko oddzielone od żółtka)
  • 125 ml śmietany
  • 2 łyżki świeżego, drobno posiekanego koperku
  • 50 g kawioru lub ikry łososia
  • - robot kuchenny z końcówkami do ubijania piany i miksowania

Instrukcje

  • Rozprowadź drożdże w mleku. Umieść końcówkę do miksowania w misce robota kuchennego, a następnie wsyp 1 łyżeczkę soli, mąkę gryczaną i zwykłą oraz cukier. Mieszając składniki w robocie, dodawaj mleko z drożdżami; miksuj aż do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Wlej ciasto do dużej miski i przykryj ją czystym ręcznikiem kuchennym. Zostaw w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyczyść i odtłuść miskę robota kuchennego (patrz wskazówka).
  • Roztop 1 łyżkę masła i dodaj ją wraz z żółtkiem do ciasta na bliny. Wymieszaj.
  • Umieść końcówkę do ubijania piany w misce robota kuchennego i ubij białko z ½ łyżeczki soli na sztywną pianę. Powoli, w 2–3 porcjach dodaj białko do ciasta. Odstaw na kolejnych 15 minut.
  • Rozgrzej 1/3 pozostałego masła na nieprzywierającej patelni i smaż 4 bliny o średnicy 8–10 cm, aż będą złociste na dole oraz suche u góry. Przewróć bliny i smaż, aż druga strona również stanie się złocista.
  • Usmaż na pozostałym maśle jeszcze 8 blinów z reszty ciasta. Połóż po 3 bliny na każdym talerzu i nałóż łyżkę śmietany. Udekoruj kawiorem.
  • Czas przygotowania: 30 minut (+ 1¼ godziny na wyrośnięcie)
Bliny z kawiorem