Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Koreańskie placuszki z fasoli mung

Koreańskie placuszki z fasoli mung

Pikantna przekąska, którą łatwo jest się dzielić

Porcje 1 p, Czas przygotowania: 5 m,

Składniki

  • 150 g fasoli mung
  • 150 g mielonej wieprzowiny
  • 150 g drobno posiekanego, kwaśnego kimchi
  • 3 dymki pokrojone w centymetrowe kawałki
  • 100 g kiełków
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 papryczka chili pozbawiona nasion i drobno posiekana

Instrukcje

  • Zamocz w wodzie fasolę mung na noc (lub co najmniej 4–5 godzin), następnie odsącz i wypłucz. Włóż fasolę do blendera, wlej 150 ml wody i zmiksuj na jednolitą masę.
  • Włóż do dużej miski wieprzowinę, kimchi, dymki i kiełki. Dodaj sos sojowy, czosnek, imbir, olej sezamowy, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
  • Następnie dodaj zmiksowaną fasolę mung oraz mąkę kukurydzianą i ponownie wymieszaj.
  • Rozgrzej olej na patelni. Wylej masę na patelnię, tworząc jednego dużego naleśnika lub 4 małe placki. Smaż na jednej stronie przez 20 minut, następnie przewróć i smaż na drugiej stronie przez kolejnych 10 minut.
  • Udekoruj papryką chili i podawaj z porcjami sosu sojowego obok.
  • Czas przygotowania: 45 minut (+ 4 godziny na moczenie)
Koreańskie placuszki z fasoli mung