1
0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    • Darmowa dostawa i zwrot

    • 14 dni na zwrot

    • 2 lata gwarancji

    Philips Chef

    Bezy z cytrynowym mascarpone i czerwonymi owocami

    Słodkie i lekkie z mocnym akcentem

    Porcje 1 p, Czas przygotowania: 5 m

    Składniki

    • 1 cytryna
    • 2 białka jajek
    • 100 g cukru pudru
    • 125 g serka mascarpone
    • 2–3 łyżki Limoncello (włoskiego likieru cytrynowego) lub wódki
    • 200 g wiśni lub malin
    • - blacha do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia
    • - robot kuchenny z końcówką do ubijania piany

    Instrukcje

    • Umyj cytrynę i zetrzyj drobno połowę skórki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 125°C. Do robota kuchennego podłącz końcówkę do ubijania piany i ubij białka z ½ łyżeczki soli na prawie sztywną pianę.
    • Dodaj cukier puder w 3 porcjach i kontynuuj ubijanie robotem, aż piana z białek stanie się sztywna i lśniąca. Uformuj z piany z białek na blasze do pieczenia 4 koła o wysokości około 2 cm. Spodem łyżki zrób małe wgłębienia po środku każdego koła, a następ
    • Ubijaj mascarpone, aż do uzyskania kremowej konsystencji, a następnie dodaj likier i startą skórkę cytryny. Tuż przed podaniem wypełnij bezy cytrynowym mascarpone i udekoruj owocami.
    • Wskazówki: Aby mieć pewność, że w misce i na końcówce do ubijania nie został żaden tłuszcz, przetrzyj je małą ilością soli lub sokiem z cytryny.
    • Do formowania bez na blasze do pieczenia można użyć worka do dekorowania z dużym, gładkim otworem.
    • Aby uzyskać deser z mniejszą ilością tłuszczu, zamiast mascarpone użyj ricotty. Bezy możesz przechowywać do 1 tygodnia zamknięte w hermetycznym pojemniku.
    • Czas przygotowania: 25 minut (+ 1 godzina w piekarniku)
    Bezy z cytrynowym mascarpone i czerwonymi owocami