Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Bezy z cytrynowym mascarpone i czerwonymi owocami

Bezy z cytrynowym mascarpone i czerwonymi owocami

Słodkie i lekkie z mocnym akcentem

Porcje 1 p, Czas przygotowania: 5 m,

Składniki

  • 1 cytryna
  • 2 białka jajek
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g serka mascarpone
  • 2–3 łyżki Limoncello (włoskiego likieru cytrynowego) lub wódki
  • 200 g wiśni lub malin
  • - blacha do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia
  • - robot kuchenny z końcówką do ubijania piany

Instrukcje

  • Umyj cytrynę i zetrzyj drobno połowę skórki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 125°C. Do robota kuchennego podłącz końcówkę do ubijania piany i ubij białka z ½ łyżeczki soli na prawie sztywną pianę.
  • Dodaj cukier puder w 3 porcjach i kontynuuj ubijanie robotem, aż piana z białek stanie się sztywna i lśniąca. Uformuj z piany z białek na blasze do pieczenia 4 koła o wysokości około 2 cm. Spodem łyżki zrób małe wgłębienia po środku każdego koła, a następ
  • Ubijaj mascarpone, aż do uzyskania kremowej konsystencji, a następnie dodaj likier i startą skórkę cytryny. Tuż przed podaniem wypełnij bezy cytrynowym mascarpone i udekoruj owocami.
  • Wskazówki: Aby mieć pewność, że w misce i na końcówce do ubijania nie został żaden tłuszcz, przetrzyj je małą ilością soli lub sokiem z cytryny.
  • Do formowania bez na blasze do pieczenia można użyć worka do dekorowania z dużym, gładkim otworem.
  • Aby uzyskać deser z mniejszą ilością tłuszczu, zamiast mascarpone użyj ricotty. Bezy możesz przechowywać do 1 tygodnia zamknięte w hermetycznym pojemniku.
  • Czas przygotowania: 25 minut (+ 1 godzina w piekarniku)
Bezy z cytrynowym mascarpone i czerwonymi owocami