Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Ryby zawijane po azjatycku z trawą cytrynową i ryżem

Ryby zawijane po azjatycku z trawą cytrynową i ryżem

Kremowa rybna niespodzianka

Porcje 4 p, Czas gotowania 35 m

Składniki

  • 1 mały por
  • 50 ml mleka kokosowego
  • ½ łyżki zmielonego korzenia galangalu (laosu)
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 3 cm drobno posiekanego imbiru
  • sól i pieprz
  • 4 duże liście sałaty lodowej
  • 4 organiczne filety z dorsza o wadze około 150 g
  • 250 g ryżu pandan
  • 1 posiekana i rozgnieciona łodyga trawy cytrynowej
  • 1 łyżka liści zielonej herbaty

Instrukcje

  • Usuń zewnętrzne liście pora i pokrój je wzdłuż na 4 paski. Resztę pora pokrój w bardzo drobne krążki.
  • Wlej mleko kokosowe do miski i wymieszaj z galangalem (laosem), czosnkiem i imbirem. Dopraw solą i pieprzem.
  • Rozłóż krążki pora na środku liści sałaty, a na nich umieść filety z dorsza. Następnie polej mieszanką kokosową. Owiń rybę liśćmi sałaty i przewiąż paskami pora.
  • Włóż herbatę do pojemnika na przyprawy. Włóż ryż i trawę cytrynową do pojemnika na ryż i zalej 350 ml wody, a następnie umieść ten pojemnik na pojemniku do gotowania na parze nr 1. Ryby zawinięte w liściach połóż na ryżu.
  • Ustaw minutnik na 20 minut i czekaj, aż ryby i ryż się ugotują (po 10 minutach wymieszaj ryż). Przed podaniem wyjmij z ryżu trawę cytrynową.
  • Całkowity czas przygotowania: około 35 minut
Ryby zawijane po azjatycku z trawą cytrynową i ryżem