1 posiekana i rozgnieciona łodyga trawy cytrynowej
1 łyżka liści zielonej herbaty
Instrukcje
Usuń zewnętrzne liście pora i pokrój je wzdłuż na 4 paski. Resztę pora pokrój w bardzo drobne krążki.
Wlej mleko kokosowe do miski i wymieszaj z galangalem (laosem), czosnkiem i imbirem. Dopraw solą i pieprzem.
Rozłóż krążki pora na środku liści sałaty, a na nich umieść filety z dorsza. Następnie polej mieszanką kokosową. Owiń rybę liśćmi sałaty i przewiąż paskami pora.
Włóż herbatę do pojemnika na przyprawy. Włóż ryż i trawę cytrynową do pojemnika na ryż i zalej 350 ml wody, a następnie umieść ten pojemnik na pojemniku do gotowania na parze nr 1. Ryby zawinięte w liściach połóż na ryżu.
Ustaw minutnik na 20 minut i czekaj, aż ryby i ryż się ugotują (po 10 minutach wymieszaj ryż). Przed podaniem wyjmij z ryżu trawę cytrynową.
Całkowity czas przygotowania: około 35 minut
Podobne przepisy
Dania główne
Zdrowy przepis na łososia gotowanego na parze z zielonymi warzywami | Philips