Konsumenckie
Produkty

Ciasto do pizzy

Ciasto do pizzy

Przysmak domowej roboty

Porcje 4 p, Czas przygotowania: 90 m,

Składniki

  • 500 g mąki
  • 3 g suszonych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli morskiej
  • letnia woda

Instrukcje

  • Do robota kuchennego wsyp mąkę, dodaj drożdże, oliwę z oliwek, sól oraz 4 łyżki letniej wody i wyrób ciasto. W razie potrzeby dodaj łyżkę wody, aby ciasto było bardziej elastyczne. Przykryj ciasto czystą ściereczką i pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej, aby wyrosło.
  • Dobrze wyrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne pół godziny. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 230-250°C.
  • Rozwałkuj ciasto do jak najcieńszej grubości i wybranej wielkości. Nałóż na nie sos pomidorowy i udekoruj wybranymi składnikami, takimi jak: ser, salami, sardele lub grillowane warzywa.
  • Piecz pizzę przez 10-15 minut, aż do zarumienienia. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
  • Całkowity czas przygotowania: 90 minut
Ciasto do pizzy