Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Lasagne z kurczakiem

Lasagne z kurczakiem

Prawdziwie kusząca

Porcje 1 p, Czas gotowania 60 m

Składniki

  • Sos serowy:
  • ½ litra mleka
  • 2 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 150 g parmezanu
  • Lasagne:
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1 paczka podgotowanych płatów lasagne (500 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory, obrane ze skórki i pozbawione nasion
  • 10 zielonych oliwek
  • 250 g sera mozzarella pokrojonego w plasterki
  • czarny pieprz

Instrukcje

  • Aby przygotować sos serowy: Podgrzej w rondlu mleko (nie doprowadzając do wrzenia). W innym garnku rozpuść masło i dodaj mąkę. Szybko mieszaj przez około 2 minuty, zdejmij z ognia i dodaj mleko, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej i jednolitej mieszanki składników.
  • Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem, a następnie gotuj przez 2 minuty na wolnym ogniu. Zdejmij z ognia i wymieszaj z 2/3 parmezanu. Odłóż na bok.
  • Aby przygotować lasagne: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Gotuj piersi kurczaka w wodzie z dodatkiem wybranych przypraw przez 10 minut do miękkości, a następnie przed ich odsączeniem pozostaw w wodzie do ostygnięcia. Zamocuj w robocie kuchennym nóż tnący i pokrój piersi kurczaka na grube kawałki. Odstaw na bok.
  • Następnie, używając pojemnika robota kuchennego i noża tnącego, posiekaj osobno cebulę, czosnek, pomidory, natkę pietruszki i oliwki. W rondlu podsmażaj krótko na mocno rozgrzanym maśle czosnek, a następnie dodaj kurczaka, pomidory, oliwki oraz natkę pietruszki i gotuj na wolnym ogniu. Odstaw na bok.
  • W szklanym, żaroodpornym naczyniu uformuj lasagne, układając na przemian warstwy sosu serowego, kurczaka i mozarelli, kończąc warstwą sosu serowego.
  • Posyp lasagne serem i piecz przez 25 minut.
  • Całkowity czas przygotowania: 1 godzina
Lasagne z kurczakiem