Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Rolada z kurczaka z suszonymi na słońcu pomidorami i mozzarellą

Rolada z kurczaka z suszonymi na słońcu pomidorami i mozzarellą

Śródziemnomorskie słońce na talerzu

Porcje 4 p, Czas przygotowania: 0 m, Czas gotowania 50 m

Składniki

  • 750 g obranych, małych, młodych ziemniaków
  • sól i pieprz
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 gałązki bazylii
  • 4 suszone na słońcu pomidory i 1 łyżka oleju pomidorowego
  • ½ kulki mozzarelli pokrojonej w 4 plastry
  • 500 g umytego i pokrojonego kopru włoskiego
  • 2 ząbki obranego i pokrojonego w plasterki czosnku
  • 3 łyżki czarnych oliwek

Instrukcje

  • Włóż gałązki bazylii (zachowaj liście) do pojemnika na przyprawy.
  • Przetnij ziemniaki wzdłuż na pół, włóż je do pojemnika do gotowania na parze nr 2 i posyp solą. Ustaw minutnik na 15 minut, aby podgotować ziemniaki.
  • W międzyczasie owiń filety z kurczaka folią samoprzylegającą i ubijaj je, aż będą płaskie. Połóż 2 listki bazylii, 1 suszony pomidor i plasterek mozzarelli na środku każdego kawałka kurczaka. Dopraw solą i pieprzem, zwiń ciasno i zabezpiecz wykałaczką.
  • Po 10 minutach do pojemnika go gotowania na parze nr 3 włóż koper włoski oraz czosnek i gotuj je na parze z pozostałym jedzeniem przez pozostałe 5 minut. Połącz ziemniaki, koper włoski i oliwki w misie i dodaj bazylię. Obtocz rolady w oleju, pokrój je na trzy części i podawaj z ziemniakami i mieszanką z koprem włoskim.
  • Całkowity czas przygotowania: około 50 minut.
Rolada z kurczaka z suszonymi na słońcu pomidorami i mozzarellą