Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Chrupiące kostki ziemniaczane curry i sos salsa z kolendrą

Chrupiące kostki ziemniaczane curry i sos salsa z kolendrą

Porcje 4 p, Czas przygotowania: 10 m, Czas gotowania 15 m

Składniki

  • 750 g ziemniaków twardych
  • 1 łyżka stołowa łagodnego curry w proszku
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 małe dojrzałe mango w plastrach (świeże lub z puszki)
  • 15 g drobno posiekanej świeżej kolendry
  • Sok i starta skórka z 1/2 limonki
  • Świeżo zmielony pieprz czarny

Instrukcje

  • Rozgrzej frytownicę AirFryer do 180°C. Obierz ziemniaki i pokrój je w 2cm grubą kostkę. Zamocz pokrojone ziemniaki w wodzie na minimum 30 minut. Odsącz je i następnie osusz papierowym ręcznikiem.
  • Wymieszaj w misce curry w proszku i olej, a następnie polej tą mieszanką kostki ziemniaków. Przełóż kostki do kosza i wsuń kosz do urządzenia airfryer.
  • Ustaw zegar na 15-18 minut i smaż kostki do momentu, kiedy uzyskają złocisty kolor i będą gotowe. Co pewien czas obracaj kostki.
  • W międzyczasie zmiksuj mango z kolendrą, skórką limonki i sokiem z limonki w blenderze, dodając sól i pieprz do smaku.
  • Podaj kostki ziemniaczane z sosem salsa. Doskonale pasują do pieczonego kurczaka lub ryby gotowanej na parze.
Chrupiące kostki ziemniaczane curry i sos salsa z kolendrą