Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Ryba z frytkami

Ryba z frytkami

Porcje 2 p, Czas przygotowania: 15 m, Czas gotowania 12 m

Składniki

  • 200 g filetów z białej ryby (łupacz, dorsz, mintaj)
  • 30 g chipsów z tortilli
  • 1 jajko
  • 300 g ziemniaków (czerwonych)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • ½ łyżki soku z cytryny

Instrukcje

  • Rozgrzej urządzenie airfryer do 180°C.
  • Pokrój rybę na cztery równe kawałki i natrzyj sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odłóż rybę na 5 minut.
  • Zmiel bardzo drobno chipsy z tortilli w robocie kuchennym i przesyp je na talerz. W głębokiej misce rozbij jajko.
  • Wyszoruj ziemniaki pod bieżącą wodą i pokrój je wzdłuż w cienkie słupki. Następnie zamocz je w wodzie na minimum 30 minut. Odsącz je i następnie osusz papierowym ręcznikiem. Pokryj je olejem w misce.
  • Umieść separator w koszu urządzenia airfryer. Umieść paski ziemniaków z jednej strony, a kawałki ryby z drugiej strony.
  • Wsuń kosz do urządzenia airfryer. Ustaw zegar na 12 minut i smaż frytki i rybę do momentu, kiedy uzyskają złocisty kolor i staną się chrupiące. Umieść rybę i frytki na dwóch talerzach i posyp delikatnie solą. Smakuje przepysznie z sałatą.
Ryba z frytkami