Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Smażone plastry ziemniaków z czosnkiem

Smażone plastry ziemniaków z czosnkiem

Porcje 4 p, Czas przygotowania: 10 m, Czas gotowania 20 m

Składniki

  • 750 g ziemniaków twardych
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól morska

Instrukcje

  • Rozgrzej frytownicę AirFryer do 180°C. Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie krążki. Zamocz pokrojone ziemniaki w wodzie na minimum 30 minut. Odsącz je i następnie osusz papierowym ręcznikiem.
  • Wymieszaj w misce czosnek, tymianek i oliwę z oliwek, a następnie polej tą mieszanką ziemniaki.
  • Przełóż plastry ziemniaków do kosza i wsuń kosz do urządzenia airfryer. Ustaw zegar na 20 minut i smaż ziemniaki do momentu, kiedy uzyskają złocisty kolor i będą gotowe.
  • Umieść usmażone plastry ziemniaków na ciepłym półmisku i posyp solą. Doskonale pasują do kotletów jagnięcych.
Smażone plastry ziemniaków z czosnkiem