50 g drobno posiekanego salami lub kiełbasy chorizo
1 mała drobno posiekana cebula
1 łyżka świeżego tymianku
Świeżo zmielony pieprz
2 pieczarki pokrojone na grube plasterki
1 łyżka oliwy z oliwek
Forma do pieczenia ze stałym dnem lub okrągłe naczynie żaroodporne o średnicy 12 cm i pojemności 500 ml
Instrukcje
Rozgrzej urządzenie airfryer do 200°C.
Wymieszaj w misce mielone mięso z jajkiem, bułką tartą, salami, cebulą, tymiankiem, 1 łyżeczką soli i dużą ilością pieprzu. Wymieszaj i wyrób dokładnie masę.
Przełóż mielone mięso do formy lub naczynia, wygładzając powierzchnię. Wciśnij plasterki pieczarek i pokryj wierzch oliwą z oliwek.
Włóż formę lub naczynie do kosza frytownicy i wsuń kosz do urządzenia airfryer. Ustaw zegar na 25 minut i piecz mięso do momentu, kiedy uzyska brązowy kolor.
Pozostaw klops na co najmniej 10 minut przed podaniem. Następnie pokrój klops na kawałki. Świetnie smakuje ze smażonymi ziemniakami i sałatką.
Podobne przepisy
Dania główne
Przepis na wieprzowinę satay z sosem z orzeszków ziemnych | Philips