Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Klops

Klops

Porcje 4 p, Czas przygotowania: 10 m, Czas gotowania 25 m

Składniki

  • 400 g mielonej chudej wołowiny
  • 1 lekko ubite jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 50 g drobno posiekanego salami lub kiełbasy chorizo
  • 1 mała drobno posiekana cebula
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • Świeżo zmielony pieprz
  • 2 pieczarki pokrojone na grube plasterki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Forma do pieczenia ze stałym dnem lub okrągłe naczynie żaroodporne o średnicy 12 cm i pojemności 500 ml

Instrukcje

  • Rozgrzej urządzenie airfryer do 200°C.
  • Wymieszaj w misce mielone mięso z jajkiem, bułką tartą, salami, cebulą, tymiankiem, 1 łyżeczką soli i dużą ilością pieprzu. Wymieszaj i wyrób dokładnie masę.
  • Przełóż mielone mięso do formy lub naczynia, wygładzając powierzchnię. Wciśnij plasterki pieczarek i pokryj wierzch oliwą z oliwek.
  • Włóż formę lub naczynie do kosza frytownicy i wsuń kosz do urządzenia airfryer. Ustaw zegar na 25 minut i piecz mięso do momentu, kiedy uzyska brązowy kolor.
  • Pozostaw klops na co najmniej 10 minut przed podaniem. Następnie pokrój klops na kawałki. Świetnie smakuje ze smażonymi ziemniakami i sałatką.
Klops