Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Makaron z sosem orzechowym

Makaron z sosem orzechowym

Doskonały makaron na jesienne wieczory

Porcje 2 p, Czas gotowania 25 m

Składniki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kromka białego chleba pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
  • 50 g orzechów włoskich pokrojonych na drobne kawałki
  • 1 puszka pomidorów bez skóry (400 ml)
  • 100 ml wytrawnej sherry
  • 100 g tartego parmezanu
  • 150 g makaronu

Instrukcje

  • Rozgrzej olej na patelni do smażenia sauté (z wysokimi, prostymi lub lekko rozchylonymi brzegami) i podsmażaj na małym ogniu kostki chleba, czosnek i orzechy włoskie przez 7–8 minut, aż staną się złocistobrązowe. Uważaj, by nie przypalić czosnku. Dodaj po
  • Zmiksuj sos na gładką masę w blenderze ręcznym i przypraw do smaku.
  • W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Makaron z sosem orzechowym podawaj posypany dużą ilością tartego sera.
  • Całkowity czas przygotowania: 25 minut
Makaron z sosem orzechowym