1
Philips Chef

Makaron z sosem orzechowym

Makaron z sosem orzechowym - szybki przepis na obiad | Philips

Doskonały makaron na jesienne wieczory

Porcje 2 p, Czas gotowania 25 m

Składniki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kromka białego chleba pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
  • 50 g orzechów włoskich pokrojonych na drobne kawałki
  • 1 puszka pomidorów bez skóry (400 ml)
  • 100 ml wytrawnej sherry
  • 100 g tartego parmezanu
  • 150 g makaronu

Instrukcje

  • Sposób przygotowania – jak przygotować makaron z sosem orzechowym:
  • Pokrój biały chleb w kostkę, czosnek na plasterki, a orzechy włoskie na drobne kawałki.
  • Rozgrzej olej na patelni do smażenia sauté (z wysokimi, prostymi lub lekko rozchylonymi brzegami). Następnie podsmażaj przez 7-8 minut na małym ogniu kostki chleba, czosnek i orzechy włoskie, aż staną się złocistobrązowe. Uważaj, aby w trakcie podsmażania nie przypalić czosnku. Dodaj pomidory bez skóry.
  • W międzyczasie zacznij gotować makaron al dente.
  • Zmiksuj sos na gładką masę w blenderze ręcznym i przypraw do smaku.
  • Ugotowany makaron al dente podawaj z sosem orzechowym oraz dużą ilością tartego sera parmezan.
  • Całkowity czas przygotowania dania: 25 minut
Makaron z sosem orzechowym - szybki przepis na obiad | Philips