Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Pikantna tarta z burakami i kozim serem

Pikantna tarta z burakami i kozim serem

Aromatyczne danie, które z pewnością spełni Twoje wymagania

Porcje 4 p, Czas przygotowania: 35 m,

Składniki

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła (w kostkach)
  • 5 jajek
  • 15 g natki pietruszki (gładkiej)
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 ugotowane buraki
  • 200 g łagodnego koziego sera
  • 15 g świeżej bazylii
  • 10 g świeżego szczypiorku
  • - 1 płytka forma do pieczenia, 26 cm, wysmarowana tłuszczem
  • - robot kuchenny z końcówką do wyrabiania ciasta

Instrukcje

  • Umieść końcówkę do wyrabiania ciasta w misce robota kuchennego, a następnie wsyp mąkę, ½ łyżeczki soli, masło i 1 jajko. Mieszaj składniki w robocie kuchennym aż do wyrobienia ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, dodaj 1–2 łyżki zimnej wody. Uformuj cia
  • Posiekaj ¾ natki pietruszki. Ubij 4 jajka z jogurtem, przypraw solą i dużą ilością czarnego pieprzu i kminu. Wmieszaj posiekaną natkę. Zetrzyj skóry z buraków i pokrój każdego buraka na 6 części. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  • Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni w cienkie koło o średnicy 30 cm. Włóż do formy do ciasta, dociśnij do dna oraz boków i odkrój wystające części wzdłuż krawędzi. Rozlej masę jajeczną na dnie i ułóż kawałki buraków w koło.
  • Na wierzch pokrusz kozi ser i posyp czarnym pieprzem. Włóż formę do piekarnika na poziom o jeden niżej od środkowego i piecz przez 40–45 minut na złocisty kolor.
  • Grubo posiekaj i wymieszaj resztę ziół. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 5 minut. Umieść dużą garść ziół na środku tarty lub pokrój ją na kawałki i podawaj każdy kawałek z osobną porcją sałatki ziołowej.
  • Czas przygotowania: 50 minut + 30 minut na wyrośnięcie
Pikantna tarta z burakami i kozim serem